Etno selo uz najstariju školu u Srbiji

Roditelji i meštani šumadijskog sela Čumić su veliki čuvari svoje seoske škole i tradicije.

Izvor: B92

Subota, 23.04.2016.

17:15

Etno selo uz najstariju školu u Srbiji
Aleksandar Jovanoviæ, direktor OŠ “Prota Stevan Popoviæ” (foto: screenshot)

Ova škola jedna je od šest u zemlji koja će imati ovakvu dodatnu nastavnu delatnost.

Roditelji Čumića su u izgradnju etno sela uložili novac, ali radi uštede, s druge strane su deo ekipe koja obavlja specifične fizičke radove.

“Od prvog trenutka kada počenete da radite, do poslednjeg dela, vi morate sve popisati, sve zapamtiti u svojoj glavi, fotografisati ako treba i sve to polako spustiti jer su to osetljiva brvna, drvo koje je staro više od sto, sto pedeset godina”, kaže Slobodan Lazarević, roditelj i jedan od donatora etno sela.

Imajući u vidu da je sve manje seoskih škola u Srbiji, Jela Balfanz s velikom ljubavlju pomaže opstanak i razvoj škole u Čumiću.

“Kao prvo, da nam se škola ne ugasi, kao drugo što sam saznala da je ova škola stara 220 godina. Ja sam u Čumiću rođena. Ova škola me je vaspitala, možda više nego roditelji”, ističe Balfanz.

Obrazovni turizam etno sela bi trebalo da obezbedi dodatne finansije. Đaci koji ovde budu dolazili učiće u muzejskom delu i ambijentalnim učionicama.

“Učenici će moći da pišu na voštanim pločicama, kako je i bilo nekad u Protinoj školi. Moći će da slikaju na panjevima lie, da prave instrumente na tradicionalan način. Da se bave reciklažnom umetnošću. I ono što je isto interesantno, to je izvođenje narodnih tradicionanih pesama na na radicionalan način, onako kako je nekada bilo u Šumadiji”, objašnjava Aleksandar Jovanović, direktor OŠ “Prota Stevan Popović”, Čumić

U ovo etno selo uloženo je deset hiljada evra. Potrebno je još toliko da bi obrazovni turizam čumićanske osnovne škole zaživeo onako kako je zamišljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: