Svi hrle u lekovito jezero

Banju Heviz na zapadu Mađarske zbog prirodnih lepota godišnje poseti 1,2 miliona turista. Termomineralna voda leti ima temperaturu od 36 stepeni Celzijusa a zimi oko 24, pišu "Večernje novosti".

Izvor: J. Matijeviæ

Nedelja, 06.09.2015.

08:35

Default images

Foto: Heather Cowper / Flickr.com

Najveće biološki aktivno, lekovito jezero na svetu i očuvana priroda, neprocenjivo su prirodno bogatstvo gradića Heviza i istoimene banje, na zapadu Mađarske. Ovo lečilište, koje Mađari nazivaju “fontana života”, zvanično je posle Budimpešte najposećenije turističko odredište. Godišnje ga poseti oko 1.200.000 gostiju, što je čak za petinu više od onih koji se odmaraju na jezeru Balaton, čija je zapadna obala samo šest kilometara udaljena od Heviza.

- Jezero Heviz je vulkanskog porekla, termomineralno, pa je temperatura vode leti oko 36 stepeni Celzijusa, dok zimi ne pada ispod 24, pa cele godine gosti mogu da se kupaju - kaže dr Ferenc Lukaš, zamenik gradonačelnika Heviza. - Gradić koji ima oko pet hiljada stanovnika, godišnje ugosti više od milion turista, najviše iz Rusije, Slovačke, Nemačke, Austrije i Hrvatske, a poslednjih godina i iz Japana.

Penzioni i zdravstveni fondovi nekih od ovih zemalja potpisali su ugovore sa banjom, pa se njihovi penzioneri i zaposleni ovde sve češće odmaraju i leče.

- Jezerske vode i blato obiluju radonom, hidrokarbonatima, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, jedinjenjima sumpora, bromom i jodom - naglašava Lukaš. - Banja je poznata, pre svega, po lečenju reumatskih i bolesti mišića, a voda reguliše nivo estrogena, pomaže izlečenje hroničnih ginekoloških upala, ublažava bolove i obnavlja ćelije nervnog sistema. Ako se pije, podstiče metabolizam i rad creva.
Turisti u dobro organizovanom Spa centru “Heviz” mogu da izaberu neki od mnogobrojnih paketa medicinskih i velnes usluga, od korišćenja saune za evro, pa do tronedeljnog takozvanog preventivnog aranžmana za 330 evra po osobi. Ulaz na kupalište košta osam i 10 evra za tri, odnosno pet sati boravka, dok je celodnevna ulaznica 15 evra. Deca, studenti i stariji od 60 godina imaju različite popuste. U jezeru se ne preporučuje plivanje, već samo plutanje pomoću šlaufa i to najduže pola sata odjednom ili ukupno sat i po tokom dana.

Posetioci mogu da se odluče za privatni smeštaj, počev od 20 evra za dan u dvokrevetnim apartmanima, a cena luksuznijih ide i do 75 evra. Veliki je i izbor hotela, ali zbog odličnih usluga i pristupačnih cena, na meti turista su oni iz lanca “Hungest” - “Helios” i “Panorama”. Dan boravka u dvokrevetnim sobama je od 96 do 156 evra i podrazumeva korišćenje velnes i spa usluga.
Provod i festivali

Banja Heviz udaljena je oko dva sata vožnje automobilom od Budimpešte i Pečuja, a ima i regionalni aerodrom. Osim kupanja u lekovitom jezeru, posetiocima se i nudi i raznovrstan provod, uživanje u hrani i vinu, biciklističke i šetačke ture, kao i posete mnogobrojnim prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima. Dvorac Feštetić, muzej, rimski arheološki lokaliteti, kao i različiti festivali i sajmovi od februara do decembra, samo su deo primamljive ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: