Putovanja

Niko kao Napolitanci

Nikad ne idem u italijanske restorane u inostranstvu. To uopšte nije to, sastojci nisu isti. Iz Napulja svakog jutra u svet kreću tone mocarele, jer nigde ne znaju da naprave taj sir

Italija subota 26.02. 10:26 Komentara: 5

U Virdžiniju na američko vino

Ekonomska recesija je proteklih godina naterala mnoge Amerikance na štednju. Ali jedna stvar na kojoj Amerikanci ne štede je vino. Premda podaci za 2010. još nisu obrađeni, Informativna organizacija za pića procenjuje da se potrošnja vina u Sjedinjenim Državama povećava već 17 godina uzastopce. Amerikanci takođe kupuju sve više domaćih, umesto uvoznih vina, pri čemu se to ne odnosi samo na vina iz čuvenih kalifornijskih vinograda. Jedan od regiona koji se nada da će postati istočna Napa veli, prema čuvenom vinogradarskom području u Kaliforniji, nije daleko od Vašingtona.

SAD četvrtak 10.02. 09:51 Komentara: 1

Zlatibor miriše na sušeno meso i vunu

Prodavci perorezima režu parčiće za probu. Cene su od 1 200 dinara naviše. Ne baš dobro sušena slanina je 800 dinara. Kilogram duvan čvaraka 1.000. Vunene čarape su 300 dinara. Rakija klekovača 400 dinara.

Srbija sreda 19.01. 22:05 Komentara: 3

Tagliatelle alla bolognese

U bolonjskim prodavnicama dominiraju paste, tortellini i naravno tagliatelle. Svuda visi i mortadella, masivna kobasica od svinjskog mesa tipična za kuhinju Bolonje.

Italija subota 18.12. 22:00 Komentara: 2

Rinflajš i karivurst, nemačka klopa

„Gaumen ist die tiefste Heimat“ – ova nemačka poslovica u slobodnom prevodu glasi: „Zavičaj je u tanjiru“. Drugim rečima, kad uhvati nostalgija za zavičajem pojavi se i želja za jelima iz rodnog kraja.

Nemačka nedelja 12.12. 06:30 Komentara: 7

Elemir: Svinjokoljske recepture

U domaćinskim kućama, svinja se prvo natovi pa onda sprema za trpezu. U Elemiru, onom istom selu kod Stevana Sremca opisanom u romanu „Pop Ćira i Pop Spira“ dimilo se pre par dana po dvorištima, spremali se čvarci, seklo meso.

Srbija subota 11.12. 06:20 Komentara: 2

Nemačke štrudle i švarcvald torta

Nemačka kuhinja možda ne obiluje originalnim receptima, ali tradicionalne nemačke poslastice su nešto posebno. Zapravo, jako ukusne. U Nemačkoj se sprema preko 500 vrsta torti, a glavni sastojci su: čokolada i šlag.

Nemačka nedelja 5.12. 06:00 Komentara: 1

Pariz za sladokusce

Pariz će vas osvojiti svojom prefinjenom kuhinjom: najrazličitiji sirevi, vina, kroasan, kolači... Saznajte na kojim adresama je zagarantovano dobar kvalitet.

Francuska utorak 30.11. 06:30 Komentara: 1

Džordžtaun: u redu za kolače

Svi strpljivo čekaju u redu ispred, uslovno rečeno, poslastičarnice, koja prodaje samo jednu vrstu kolača, „kapkejks” (oni u papirnim ili aluminijumskim „korpicama”), ali u 18 kombinacija.

SAD nedelja 28.11. 23:00 Komentara: 2
strana 1 od 3 idi na stranu