Putovanja

Leto u zemlji Kalevale i sauna

Stereotipi (kao i filmovi Akija Kaurismakija) govore da Finci gotovo nikada ne pokazuju emocije i da neverovatno mnogi piju. Ipak, neosporno je da je Finska, pre svega, jedna civilizovana zemlja

Finska nedelja 30.08. 06:00 Komentara: 4

Ekološki hoteli: Scandic, severna Evropa

Sa preko 150 hotela u Skandinaviji i Severnoj Evropi, grupacija Scandic planira da se proširi na Istočnu Evropu i Rusiju. Moto ovog lanca je: "Pomoći ćemo vam da napunite baterije, na jednostavan i pristupačan način".

Švedska četvrtak 23.04. 06:50 Komentara: 0

Helsinki i Talin: Muzički putopis

Još od Džarmušove Noći na Zemlji, Helsinki mi se učinio kao zeznuto i pre svega uvrnuto mesto koje obavezno moram da posetim. Toliko post-moderan, toliko futuristički, s toliko aktivizma i posvećenosti, a opet sa savršenom organizacijom, odsustvom gužve, stresa.

Finska nedelja 27.07. 13:00 Komentara: 6

Autostopom do Kopenhagena

Taman kad su počele vrućine po čitavoj Evropi, od prijatelja sam dobio na korišćenje stan u Kopenhagenu. Bio je to idealan trenutak da se uputim ka prohladnoj Danskoj.

Danska nedelja 30.12. 05:39 Komentara: 36

Laponija - zemlja irvaska

Da kojim slučajem radim za neku havajsku firmu, verovatno bih pretprošlog vikenda uživao u blagodetima tropske klime. Sticajem okolnosti, finska kompanija F-Secure je ta za koju "nastupam" na lokalnom tržištu i svoj godišnji skup prodavaca koji su uspeli da dosegnu krajnje ambiciozno postavljene ciljeve tradicionalno održava u postojbini deda-Mraza, Laponiji.

Finska petak 27.04. 23:58 Komentara: 18

Helsinki: sever po meri čoveka

Od švedskog ribarskog sela i male trgovačke postaje, preko ruske "rezervne prestonice", do savremenog high-tech grada po meri čoveka, za svega 500 godina. Od nomadskog plemena bez države, do ponosne prestonice drčnog naroda surovog Severa. Helsinki je prevalio veliki put za kratko vreme, i sada može da služi samo kao svetionik drugima. Svetionik koji pokazuje kako i kuda treba stremiti... piše: Žikica Milošević

Finska sreda 16.02. 16:04 Komentara: 4