Putovanja

Apatin – najseverniji srpski grad

Na levoj obali Dunava, na severozapadu Bačke, nalazi se opština Apatin, poznata po veličanstvenoj prirodi, razvijenom ribolovu, nautičkom turizmu, najmlađoj banji u Srbiji, pivari i okolnim lovištima… Povlašćen geografski položaj umnogome je odredio pravce privrednog razvoja Apatina.

Srbija utorak 15.03. 13:58 Komentara: 16

Čonoplja: Potraga za somom kapitalcem

Naslušao sam se, dakako, priča o pecaroškim podvizima, ali kada mi govore o ulovu u akumulacionom jezeru u ataru sela Čonoplje, kod Sombora, od naratora ne tražim da smanji ribu, jer sam se uverio da tu ima veoma mnogo kapitalaca.

Srbija sreda 2.03. 09:44 Komentara: 3

Kovačica - Plavo, volim te plavo

Kovačica je našoj a i široj javnosti poznata pre svega po naivnom slikarstvu - ona je rodno mesto ove umetnosti, a iz nje su put sveta odaslate slike panonskih sela okupanih suncem u bojama bundeve, sa svojim čudesnim likovima i isto tako čudesnim perspektivama. Ispod njih stoje potpisi Martina Paluške, Jana Sokola, Vladimira Boboša, Mihala Bireša, Jana Knjazovica, Martina Jonaša, Zuzane Halupove i mnogih drugih koji su ovu umetnost učinili slavnom...

Srbija ponedeljak 28.02. 11:43 Komentara: 0

Novi Sad atraktivan strancima

Novi Sad više posećuju strani nego domaći turisti i prošle godine je taj grad posetilo 100.000 stranih turista, izjavio je danas direktor novosadske Turističke organizacije Branko Rondović.

Vesti nedelja 27.02. 10:33 Komentara: 4

Putopis – Arača

Ovaj ponešto pretenciozan naslov za opis dvočasovnog izleta odabran je s razlogom. Arača je ruševina benediktinske opatije romaničke arhitekture, koja, kako se procenjuje, potiče iz XIII veka. Udaljena je dvanaestak kilometara od Novog Bečeja i može joj se pristupiti kolskim (rđavim, razume se) puteljkom koji polazi od puta Novi Bečej – Novo Miloševo. Zečevi koji tuda vrludaju u izobilju mogu vas, međutim, pošteno zabaviti i prekratiti deprimirajuće truckanje.

Srbija petak 25.02. 10:55 Komentara: 1

Vršačke planine, krov Vojvodine

Bili smo u poseti najvišoj planini u Vojvodini - Vršačkoj! Vrščani će vam objasniti da se često kao najviši vrh Vojvodine pominje Crveni čot na Fruškoj gori, ali da titulu najvišeg nosi Gudurički vrh sa svojih 641 mnv. Asfaltnim putem stižemo do manastira Središte i markiranom stazom za sat i po pešačenja - nalazimo se na najvišem vrhu Vojvodine!

Srbija četvrtak 24.02. 09:58 Komentara: 3

Bezdan: skelom od Čarde do Hrvatske

Kad pominjem Bezdan, kao bližu odrednicu koristim reč „mesto“. Dugo je, naime, postojala dilema da li je Bezdan selo ili grad. Argumenti za grad, ili bar gradić bili su veličina mesta, broj stanovnika, a pre svega privredni razvoj. Grafičko preduzeće „Vojvodina“ bilo je čuveno u „onoj“ Jugoslaviji, sa više od 400 zaposlenih. Trikotaža „Beti“, Ugostiteljsko preduzeće „Turist“, Brodogradilište, pa poljoprivredno preduzeće i kooperacija zapošljavali su po oko 300 radnika.

Srbija petak 18.02. 11:25 Komentara: 2

Banja Bezdan - gosti hvale vodu i lekare

Vojvodina je bogatija za još jednu evropski opremljenu banju, a reč je o Bezdanu na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Banja Bezdan je ovih dana dobila novi izgled jer je posle 50 godina modernizovani smeštajni kapaciteti, bazeni, prijemna odeljenja i tereni za revitalizaciju i rekreaciju gostiju.

Srbija sreda 16.02. 10:17 Komentara: 0

Aradac: Ptica koja donosi sreću

Maleno selo nadomak Zrenjanina, jedva četiri kilometra udaljeno a spojeno biciklističko-rekreativnom stazom, stanište je velike, močvarne ptice. Rode su kod kuće u Aradcu. Okolne, poslednjih godina, stalno vlažne njive, pravi su raj za ovu, poreklom, afričku pticu. U blizini je Tisa, tu je puno trske, slatine i pripadajućih gmizavca, svega što rode vole.

Srbija sreda 9.02. 14:18 Komentara: 3

Kovačica - Svaka kuća atelje

Mesto u južnom Banatu dostiglo ekonomski uspon kada je zapostavilo poljoprivredu i postalo metropola naivnog slikarstva. Shvatili da leba ima i bez motike - slike dostižu cenu i 20.000 evra

Srbija utorak 1.02. 06:30 Komentara: 4

U Sombor na paprikaš

Ovde se gost najpre posluži pršutom, kajmakom, domaćom projom od kukuruznog brašna i drugim špecijama. Zatim na red dolaze razna jela sa roštilja koja gosti nikada ne propuštaju.

Srbija ponedeljak 31.01. 07:00 Komentara: 7
strana 1 od 9 idi na stranu