Putovanja

Bratislava - opušteno i lagodno

Iako pomalo u senci velikih evropskih gradova Budimpešte, Beča i Praga, Bratislava sa svojih 400.000 stanovnika je po veličini i geografskoj poziciji optimalno mesto za život. Ovaj grad nije, kao velike evropske metropole, preplavljena turistima. U centru zaista može da se oseti duh i Slovaka i Bratislave. Nema gužvi, brzine i tenzije koju mi često vidimo i osećamo u Beogradu.

Slovačka ponedeljak 14.03. 11:30 Komentara: 2

Venecija - raskošni grad na vodi

Jedan od najljepših gradova svijeta je italijanska diva na vodi - Venecija. Elegantne gondole koje plove kroz kanale, uzdizanje oko 400 mostova, prelijepe palate i crkve, lutanje kroz uske uličice, golubovi, cvjetni balkoni, čak i one najotpornije na romantiku i pozitivne emocije neće ostaviti imunim.

Italija nedelja 13.03. 14:26 Komentara: 0

Ženeva: Orgulje u poslovnom centru

Kada bih ukratko mogla da sažmem svoj desetodnevni boravak u ovom gradu, rekla bih da je to pre svega poslovni centar. Čitava Ženeva je zapravo jedno veliko sedište kompanija, međunarodnih organizacija, banaka, juvelira, proizvođača satova, svega što predstavlja uspešan razvojni koncept, a ne mora i nije nužno švajcarski proizvod.

Švajcarska utorak 8.03. 10:06 Komentara: 3

Beč: U potrazi za Vukom

Na pitanje o Vuku Karadžiću, naša sredovečna službenica se samo osmehuje. Prelistava nekoliko turističkih kataloga, a onda nam pruža papirić da joj napišemo ime tog čoveka. Zatim ga ukucava u računar, posmatra monitor, pretražuje dalje i najzad uzvikuje: "Oh, I heard about that guy!"

Austrija četvrtak 3.03. 10:09 Komentara: 24

Berlin postaje opasno mesto?

Štampa komentariše činjenicu da je sve više napada na ljude u Berlinu te da se oni posebno dešavaju na stanicama metroa. Teme su i pristizanje izbeglica iz Afrike u Italiju i moguće izručenje Asanža Švedskoj.

Vesti petak 25.02. 10:45 Komentara: 0

Imperijalna pijaca blizu Temze

Da li biste poverovali da se na cirka 800 metara od katedrale Svetog Pavla i tri stanice metroom od britanskog Parlamenta nalazi jedna ozbiljna pijaca? Verovatno ne biste. Na svu sreću, London Borough Market uprkos centralnoj lokaciji (poštanski kod SE1) i blizini pojedinih planetarno poznatih znamenitosti (londonske pećine, Tate Modern, Tower Bridge itd.) iz meni nepoznatog razloga još uvek nije nezaobilazni sastojak turističkih kliše tura. Zahvaljujući tome, čak i udarnim pijačnim danima (četvrtak, petak), čovek ovde može nesmetano da se kreće, razgleda šarenu ponudu, proba domaće žitno pivo ili vrhunski karipski curry.

Velika Britanija četvrtak 10.02. 09:37 Komentara: 1

Prag: kubističke zgrade na Kafkinoj stazi

Pariska ulica, u najstarijem delu glavnog grada Češke, Pragu, prosečena je u pravoj liniji, na samom početku 20. veka, kroz srce Stare jevrejske četvrti koja je, ograničena Kaprovom, Dlouhom i Kozi, postojala u Srednjem veku, od Starog trga pa sve do keja na Dvoržakovim Nabrežima.

Češka Republika sreda 2.02. 07:00 Komentara: 0

Prag, zlatni grad na Vltavi

Spoj moderne prestonice, širokih ulica i malih kaldrmisanih sokaka je ono po čemu je ovaj grad karakterističan. Prag vas može ostaviti bez daha raznovrsnom arhitekturom, brojnim dvorcima i katedralama.

Češka Republika nedelja 30.01. 06:40 Komentara: 4

London iz perspektive stanice Viktorija

Kada sam prvi put seo u „tjub“, kako jednostavno svoju podzemnu železnicu zovu stanovnici Londona, a što u prevodu prosto znači cev, osetio sam se kao da tom linijom putujem nekoliko godina, a sve je to, pomislih sa onim tipičnim beogradskim cinizmom, zahvaljujući iskustvima koja mi je priuštilo Gradsko saobraćajno preduzeće Beograda

Velika Britanija subota 29.01. 07:00 Komentara: 3

Gdje Budim ljubi Peštu

Dva stara grada, Budim i Pešta, spojena u jednu cjelinu. Budim na brdu, a Pešta u nizini. Zajedno čine Budimpeštu, glavni grad Mađarske, koji se nalazi na srednjem toku Dunava.

Mađarska subota 22.01. 07:10 Komentara: 3
strana 1 od 26 idi na stranu