Putovanja

Putopis – Arača

Ovaj ponešto pretenciozan naslov za opis dvočasovnog izleta odabran je s razlogom. Arača je ruševina benediktinske opatije romaničke arhitekture, koja, kako se procenjuje, potiče iz XIII veka. Udaljena je dvanaestak kilometara od Novog Bečeja i može joj se pristupiti kolskim (rđavim, razume se) puteljkom koji polazi od puta Novi Bečej – Novo Miloševo. Zečevi koji tuda vrludaju u izobilju mogu vas, međutim, pošteno zabaviti i prekratiti deprimirajuće truckanje.

Srbija petak 25.02. 10:55 Komentara: 1

Manastir Svete Bogorodice

Zašto je prepušten zubu vremena manastir jedinstven u Srbiji po arhitekturi, građen po ugledu na carigradske crkve 11. veka, u kome je živela majka Svetog Save, a posle o njemu brinula sultanija Mara?

Srbija ponedeljak 31.01. 06:50 Komentara: 2

Manastir Kamenac

Prilazeći Gruži i Kragujecu, u ataru sela Čestina, ugledasmo tablu – putokaz za manastir Kamenac, sa crkvom iz davnog, 14. veka! Mada već godinama čitam o Srbiji (čuj čitam? putujem!) zaista ne znam da li sam ikada čuo za Kamenac?

Srbija četvrtak 27.01. 07:00 Komentara: 11

Od Doline jorgovana do Mataruške banje

Kada prođete Kraljevo, a zatim i Žiču i Matarušku banju, izlazite na Ibarsku magistralu, koja vas, skoro istoga trenutka uvodi u čuvenu Dolinu jorgovana ili – Dolinu vekova. U toku jesenjih dana, vekove i možete videti, ali jorgovane – teško.

Srbija subota 22.01. 22:00 Komentara: 6

Mesto sa koga se vidi pola Srbije

Priče o uništavanjima, rušenjima i spaljivanjima manastira zvuče, nažalost, tako poznato i u današnje vreme, a samo je božje čudo moglo da sačuva ove predivne freske kroz skoro osam vekova - iako je dva i po veka crkva bila bez krova!

Srbija utorak 21.12. 22:00 Komentara: 5

Na samoj granici naše pokrajine

Kopaonik je jedna od omiljenih turističkih destinacija, i zimi i leti. Suvišno je iznova opisivati ovu, najpoznatiju srpsku planinu... Zato se možemo radije pozabaviti povratkom sa Kopaonika, istina iz perspektive jednog Beograđanina...

Srbija četvrtak 16.12. 06:10 Komentara: 1

Čokešina - kaluđeri sahranili hajduke

U knjižici koju možete kupiti u manastiru, naći ćete i priču iz letopisa stare osečinske crkve, sa zapisom sveštenika Spasoja Mojića, pisanog uoči njegove pogibije u bici na Čokešini. Sveštenik je svoj zapis poslao veče pred bitku svome bratu, a u njemu je predskazao i mesto i ishod bitke, kako je to video u nekom svom prikazanju...

Srbija ponedeljak 6.12. 22:50 Komentara: 3

Manastir Prohor Pčinjski

Manastir je prvih vekova svog postojanja nekoliko puta prelazio iz vizantijskih u srpske, nemanjićke ruke. Obnova hrama izvršena je, najverovatnije, u doba kralja Milutina, a i dan danas se može videti istočna fasada hrama sa oltarskom apsidom iz tog doba. Kasnije se o hramu stara i vizantijska carska familija Dragaševih, sve do kraja četrnaestog veka i početka prevlasti Turske na ovim prostorima.

Srbija petak 3.12. 22:00 Komentara: 1

Rača: kraj Sokola ukraj vode Drine

Manastir Rača je zadužbina kralja Dragutina, gde je znalo da boravi i više od 300 monaha. Inače, kralj Dragutin je budućim pokolenjima ostavio dva prava bisera - manastire Raču i Tronošu

Srbija petak 29.10. 22:00 Komentara: 4
strana 1 od 3 idi na stranu