Izvor: B92

Grupa od 10 turističkih agenata iz Narodne Republike Kine od 30. marta do 4. aprila boravi u poseti Srbiji u okviru koje obilaze turističke potencijale naše zemlje sa ciljem njene promocije na kineskom tržištu. Nakon što su obišli destinacije u Vojvodini zaputili su se ka zapadnoj Srbiji, a na tom putu, prvo odredište bio je grad Čačak u kom su posetili Narodni muzej i Prirodnjački centar u Ovčar banji.

"Završili smo posetu muzeju. Zaista je fantastično i divno. Toliko godina istorijskog nasledja. Kineski turisti žele upravo tako nešto da vide ali ne samo u Beogradu već i u ostalim delovima Srbije", rekla je za RINU Hu Hvej, jedna od turističkih agenata iz Kine koji trenutnu posećuju Srbiju.

Ona je dodala da naše nacionalno nasleđe, uživanje u prirodi, planinarenje, džogiranje, edukativne ture, vinske ture ali i ukusna hrana jesu ono što može doprineti turističkoj ponudi Srbije, a istakla je, da je poseta srpskoj kafani odlično iskustvo.

Njena koleginica Šu Jen kaže da se sa konačnim krajem pandemije koronavirusa ponovo kreće sa promocijom Blakana i Srbije na kineskom tržištu.

"Balkan i Srbiju promovišemo kao premijum destinaciju. Želimo da se naši klijenti bolje upoznaju sa turističkom ponudom Srbije, a mi ćemo se potruditi da pospešimo dolazak turista iz Kine, pogotovo u Srbiju", kazala je Šu Jen.

Kada je u pitanju turistička ponuda grada na Moravi, turistički delatnici Čačka su već krenuli sa prilagođavanjem svoje ponude interesovanjima gostiju sa dalekog Istoka.

"Mi smo poslednje dve godine intezivno radili na pravljenju programa koji će privući kineske turiste, prilagodjavali smo turističku ponudu grada Čačka kineskom turisti, a čak smo snimili i nekoliko promotivnih filmova", kaže Mirjana Knežević, vlasnica jedne od čačanskih turističkih agencija.

Poseta turističkih agenata Kine Republici Srbiji deo je regionalne turističke pormocije u kojoj pored Srbije učestvuju i Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

"Naša zemlja će biti deo velikog turističkog paketa koji će biti ponudjen njihovim turistima i nadamo se da će to dovesti do dolaska većeg broja turista iz Kine", istakla je Gordana Majstorović iz Turističke organizacije grada Čačka.

Nakon Čačka, kineski turoperateri su nastavili svoj obilazak zapadne Srbije posetom Zlatiboru, odakle će dalje ići na Taru, jezero Perućac i Mokru Goru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.