Foto: Rina
Foto: Rina

Srbija dobila autentičnu atrakciju, koja je postala hit: Turiste vraća u kameno doba

Podeli

Grad na Đetinji prošle godine dobio je novu turističku atrakciju koja je Užičane, ali i brojne posetioce vratila u kameno doba. U Staparskoj banji, pet kilometara udaljenoj od grada je nakon četiri godine rada na realizaciji otvoren jedinstveni Arheološki park, takozvano neolitsko naselje koje pruža specifično putovanje kroz vreme.

"Ove letnje sezone Stapark je zvanično otvoren za posetioce, a ovaj lokalitet je već obišlo 2.500 ljudi. Nastavak rada se planira na proleće, nadamo se da će neolitsko naselje postati nezaobilazn tačka za turiste. Bogata je ponuda za mališane, a tu su i malo zahtevnije aktivnosti upriličene za malo starije i veštije", rekla je direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić.

U okviru ovog specifičnog parka nalaze se četiri nadzemna objekta i jedne poluzemunice opremljene u skladu sa uslovima života i rada čoveka u periodu neolita. Postavke posvećene obradi neolitske keramike, izradi oruđa i oružja, pripremi hrane i privređivanju neolitskog čoveka su deo stalne postavke koje krase neolitski park.

Foto: Rina
Foto: Rina

Posetioci ovde mogu da vide tradicionalne kuće pletare i zemunice u kojima će se održavati izložbe. U sklopu neolitskog naselja naći će se i radionice, pa će turisti moći da se upoznaju sa načinom na koji su se obrađivali kamen, kosti, glina, koža, ali i kako su to drevni stanovnici zemlje spremali hranu i vršili proces isoljavanja.

"Kad smo počinjali da gradimo najvažnija ideja je bila da iskoračimo iz stereotipa i mislim da smo lestvicu podigli tako visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove neće moći ispod ovoga. Ovaj park ima ogroman potencijal, ne samo turistički već i kulturni i naučni tako da ovde već vidim mesto gde će se dolaziti naučnici iz Srbije ali i Evrope i sveta. Ovo mesto treba da bude ponos i gradu Užicu i Srbiji i regionu", rekao je Dragan Janković, arheolog i kustos Muzeja grada Beograda.

Inače, ovo je jedna od turističkih atrakcija grada na Đetinji koji svake godine nudi bogatu ponudu za svoje posetioce iz svih krajeva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 951 idi na stranu