Foto: RINA
Foto: RINA

Svedok tragičnih ljubavi i stradanja devojaka: Jedna od najposećenijih tvrđava u Srbiji FOTO

Podeli

Na strmoj steni Ridan, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru još u srednjem veku izgrađena je tvrđava Golubac koja je od davnina poznata i pod nazivom Kameni stražar gvozdenih vrata. Prvi put ime ove fascinantne građevine pojavljuje se 1335. godine i tada se navodi da je ugarska vojna posada bila smeštena unutar samog utvrđenja, ali je velika misterija ko je i kada podigao ovo zdanje. Najčešće se kao graditelj spominje kralj Dragutin Nemanjić u 13. Ili Ugari u 14. veku, ali ništa od toga nije dokazano.

"Ono što je nazanimljiviji podatak jeste da ova tvrđava nikad nije bila osvojena vojnim putem. Do Kosovske bitke bila je u srpskim rukama, a posle su je preuzeli Turci. Po svojoj arthitekturi potpuno je drugačija od svih građevina tog toba. Sastoji se od devet masivnih kula i palate utvrđenja, koju je izgradio despot Stefan Lazarević. Zbog efikasnije odbrane pregrađena je i podeljena na nekoliko celina koje su međusobno povezane bedemom“, izjavio je za RINU, Sreten Živković rukovodilac turističkog sektora tvrđave Golubac.

Oduvek je tvrđava Golubac bila od izuzetnog strateškog značaja. U jednom delu fasade uzidano je topovsko đule, verovatno iz rata 1428.godine, a glavna uloga te topovske kule bila je zaštita pristaništa.

Pojedini istorijski spisi dokazuju da je na istom mestu postojalo utvrđenje i u doba starih Rimljana koje je tokom velikih borbi potpuno razoreno, a nakon toga ponovo obnovljeno. Pored brojnih legendi koji se prenose sa kolena na koleno, najčešće se mogu čuti one vezene za samo ime tvrđave.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Prema jednoj od priča, tvrđava Golubac je dobila ime po tome što je vizantijska princeza Jelena bila zarobljena u najvišoj, takozvanoj šešir kuli i u svojoj usamljenosti i tuzi hranila je golubove, koji su joj služili kao pismonoše. Pojedini putopisci su u svojim svedočanstvima navodili da iz daleka vrhovi kule izgledaju kao golubovi, pa je tako tvrđava dobile ime. Najživlja legenda u ovim krajevima vezana je za lepu devojku Golubanu u koju je turski sultan bio nesrećno zaljubljen i zbog neuzvraćene ljubavi, osudio ju je na smrt. U svakom smislu golub je simbol ove tvrđave i tako se prevodi na sve svetske jezike", rekao je Stevan.

Prethodnih godina usled ekspanzije domaćeg turizma tvrđava Golubac bila je jedan od najposećenijih lokaliteta. U periodu od 2014. do 2019. godine urađena je potpuna rekonstrukcija tvrđave Golubac. Vrata su otvorena za sve ljubitelje istorijskih građevina, a sama tvrđava podeljena je u četiri zone. Do te poslednje, zbog izuzetno nepristupačnog terena mogu stići samo najhrabriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 773 idi na stranu