Foto: RINA
Foto: RINA

Zlatibor nije samo centralni trg i zgrade: Selo Dobroselica krije neverovatan dragulj FOTO

Podeli

Da planina Zlatibor nije samo centralni trg i zgrade koje se grade svuda naokolo pokazuje i pravi dragulj prirode smešten u podnožju južnog oboda Ravnog Tornika.

U živopisnom selu Dobroselica sakrivena u šumi već vekovima odoleva zubu vremena pećina Prerast, u narodu znana kao Šupljica. Udaljena je od Zlatibora 23 kilometra, a put vodi preko Vodica zatim prevoja Preseda, odakle se put spušta do jućnog otvora Prerasti koji je smešten na 900 metara nadmorske visine.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

"Pećina na južnoj i severnoj strani ima dva otvora udaljena jedan od drugog oko 50 metara, dok je prosečna visina pećine oko 15 metara. Kroz pećinu teče potok, nekadašnja ponornica, za koji se pretpostavlja da je erozivno uticao na pećinu", kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Prirodni kameni most u selu Dobroselice na južnom obodu planine Zlatibor predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije i uvršćen je u listu nacionalnog geonasleđa. On takođe spada i među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji sa dužinom od 48 metara, širinom od 12 metara, visinog gornjeg ulaza od 12 metara, a izlaza 16 metara.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

"Ovaj prirodni most predstavlja pravu prirodnu retkost i zbog toga privlači izuzetno veliku pažnju turista, pre svega planinara, a neizostavan je i njegov veliki značaj za nauku", poručuju iz lokalne Turističke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 790 idi na stranu