Izvor: B92

U svetu je sve popularniji takozvani "kulturni turizam" koji čine grupe zainteresovane za obilazak kulturno istorijskih spomenika. Naša zemlja ima šta da ponudi, a jedna od najatraktivnijih lokacija je Carska palata rimskog imperatora Galerija - Feliks Romulijana, koja se nalazi pod zaštitom Uneska i gde uskoro počinje izgradnja Vizitorskog centra koji će upotpuniti turističku ponudu kako samog lokaliteta tako i čitave Istočne Srbije.

Na 11 kilometara od Zaječara prostire se rezidencija imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimilijana, kasnoantički lokalitet Feliks Romulijana koji po svojoj očuvanosti i vrednosti prednjači nad sličnim građevina u Splitu i Milanu.

Njegovu vrednost je 2007. godine prepoznao i Unesko, pa ga uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

"Nisam znao ništa o ovome. Upoređujući ga sa italijanskim gradovima, najviše podseća na Pompeju", rekao je jedan od turista za TV Prvu.

"Zaista je veličanstveno za nas iz Australije", složio se još jedan turista.

Početak izgradnje Vizitorskog centra je najavljen za jesen ove godine, a vrednost projekta iznosi četiri miliona evra.

Smatra se da će Vizitorski centar povećati broj turista, a kako kažu, sadržaće smeštajni kapacitet od dve zgrade, restoran, kafeteriju i ono što je najvažnije veliki istraživački centar, u kome će biti smešteni arheološki depoi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.