Izvor: B92

Na istočnim padinama planine Zlatibor, bajkoliki zimski predeli očarali su turiste, koji ovih dana rado posećuju vodopad Gostilje, gde se jak mlaz vode pretvorio u kristalno bele ledenice.

Nedaleko od turističkog centra, zaleđena priroda kod vodopada Gostilje - snegom prekrivena priroda i zaleđeni slapovi, stvaraju prizor koji podseća na umetničku sliku.

Na video-snimku se vidi da voda i dalje teče, samo su se oko nje formirale ledenice.

Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 22 metra visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad, koji je dvanaesti najviši u Srbiji i turistički adut sela Gostilje.

Samo na Zlatiboru: Vodopadi i reke u kojima su se kupale vile

Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu. Ovaj vodopad se nikada nije skroz zamrznuo u poslednjih desetak godina, iako je temperatura padala i do minus 33 Celzijusa.

Na video snimcima jasno vidi da voda i dalje teče, samo su se oko nje formirale ledenice.

Selo Gostilje je udaljeno 25 kilometara jugoistočno od centra Zlatibora. Oko vodopada izgrađena je pešačka staza dugačka oko 450 metara, sa koje turisti mogu da uživaju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.