Izvor: RINA

Srpska Sveta Gora poznata je po brojnim manastirima, ali i po tome što je najvoljeniji srpski patrijarh Pavle hodio i službovao u svetinjama koje se nalaze u kanjonu same Ovčar Banje.

Njeni duhovni potencijali su privukli na milione turista koji su pronalazili spas, odmor i mir u njoj. Od naredne godine, pored verskog turizma, upravo banje koja se prostire na dve teritorije, mogla bi dobiti još jedan potpuno drugačiji sadržaj.

"Na međuresornoj radnoj grupi koja se bavi revitalizacijom Srpske Svete Gore dogovoreno je da se alfaltira putni pravac koji spaja lučansku opštinu sa Ovčar Banjom u dužini od 9,4 kilometara preko sela Dljin, koji je nakraći put sa centrom ove opštine, kao u asfaltiranje puta ka samom našeg najvećeg vrha Ovčara u dužini oko 2,5 kilometra, u vrednosti oko 100 miliona dinara, koje je obezbedila Vlada Republike Srbije i čime će doprineti da opština Lučani nađe na turističkoj mapi Srbije i postane jedan od nosilaca turizma u Srbiji", kazao je za Rinu Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Foto: RINA

Ovčar Banja će od naredne godine dobiti nove sadržaje za aktivni turizam, prirodnjački muzej, kao i rehabilitacioni centar.

"U dogovoru sa Gradom Čačkom, pored postojećih sadržaja, u planu je za narednu godinu i paraglajding staze za ljubitelje adrenalinskog sporta, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju mosta koji će preko Zapadne Morave spojiti naše dve opštine, i uređenje rečnog korita i time stavi auto-kamp u funkciju, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za te namene izdvojeno je 20 miliona dinara", dodao je Dolović.

Ulaganjem u dotrajalu infrastrukturu svi turistički potencijali ponovo će biti maksimalno iskorišćeni. Vlada Republike Srbije do sada je u revizalizaciju Srpske Svete Gore izdvojila 185 miliona dinara.

"Veliku zahvalnost dugujemo premijerki Vlade Ani Brnabić, koja je prepoznala potencijal ovog kraja kao biser turizma u Srbiji, što će se u narednom periodu i pokazati, kao i zahvalnost susednoj opštini na ukazanom razumevanju i uzajamnoj saradnji i ulaganja u zajedničke investicije koje dovode do ravnomernog razvoje naše dve opštine", zaključio je Dolović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.