Izvor: RTS

Zimska turistička sezona na Kopoaniku zvanično počinje 9. decembra tradicionalnom manifestacijom Ski opening, koja se po ugledu na vodeće ski centre organizuje jedanaesti put. Pripreme su u punom jeku.

I bez snega na Kopaniku je zimski ambijent. Od vetra i mraza planina se već zabelela. U prijatnoj svežini ovih dana uživaju tek malobrojni gosti. Priznaju da još uvek nije onaj pravi zimski ugođaj, ali da je jako prijatno i da prija upravo to što nema gužve.

Jedino što ugođaj kvari jeste buka sa brojnih gradilišta u srcu ski centra na kojima se ubrzano privode kraju radovi pred početak zimske sezone.

Bez investicija nema razvoja. Skijališta Srbije prošle godine napravila su oko četiri kilometra novih staza, a ove planiraju osnežavanje najfrekventnijih i uređenje dodatnih u Brzeću, gde se zbog izgradnje gondole očekuje znatno veći broj gostiju.

"Mi smo ove godine počeli sa izgradnjom sistema veštačkog osnežavanja na delu Bela Reka 1, Bela Reka 2, izgradnja novih staza Bela Reka 3. Izgradnja sistema za veštačko osnežavanje nadamo se da će jednim delom stići ove godine, ali iduće godine sve staze biće pokrivene", navodi Darko Jovanović, rukovodilac Ski centra Kopaonik.

"Opština Brus je uložila oko četiri miliona dinara u izgradnju pristupnog puta do polazne stanice gondole. Turističa organizacija je uložila sredstva u obogaćivanje same turističke ponude. Postavljene su na nekoliko lokacija klupe, stolovi, roštilji. I mogu da kažem da svi zajedno spremno i željno očekujemo početak zimske sezone ove godine", napominje Ivan Šurić, pomoćnik predsednice Opštine Brus za lokalni ekonomski razvoj i investicije.

Novina je i da će Skijališta Srbije ove zime u saradnji sa Instututom Torlak, u ambulanti Doma zdravlja na Kopaoniku turistima omogućiti vakcinaciju i testitaranje na kovid 19, a izgradnjom heliodroma brži transport povređenih.

Minusne temperature ovih dana omogućile su aktiviranje sistema za veštačko osnežavanje pa se očekuje, da iako prirodnih padavina do početka sezone ne bude, skijanje na Kopaoniku neće izostati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.