Izvor: RINA

Možda nije jedna od najpoznatijih, ali sigurno je jedna od najlepših u Srbiji. Planina Kablar nalazi se na samo dvadesetak kilometara od Čačka.

Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave. Upravo zbog svih lepota koje Kablar nudi, ova turistička lokacija poslednjih godina postala je tesna da primi sve one koji vole da uživaju u pogledu sa vidikovca na prelepe pejzaže zapadne Srbije.

Vidikovci zapadne Srbije – nezaobilazna mesta svih turista VIDEO

Foto: RIna

Ovih dana užurbano se proširuju saobraćajnice i parking prostori za sve posetioce. Ulica koja vodi do vidikovca, u dužini od oko 1.500 metara i širine 5,5 metara, biće asfaltirana za deset dana. Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice na Kablaru će omogućiti sve većem broju posetilaca da bezbedno dođu do jednog od najlepših planinskih vrhova i vidikovaca koje Srbija ima.

Do samog vidikovca planirano je uređenje pešačke staze.

Nemanjićke terme srpske svete gore

"Realizacija ovog projekta je od ogromnog značaja za razvoj turizma u Ovčarsko–kablarskoj klisuri, a o značaju za meštane, koji uveliko rade na razvoju seoskih domaćinstava za bavljenje turizmom, najbolje govori podatak da su meštani zaseoka Čvrkići dozvolili proširenje puta na svoje parcele bez novčane naknade", rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Foto: RIna

Izgradnja saobraćajnice i dva parkinga je investicija vredna 80 miliona dinara, a finansira je Vlada Republike Srbije preko Javnog preduzeća “Putevi Srbije”. Grad Čačak je za potrebe izgradnje parkinga otkupio parcelu, a grade se dva parking prostora. Jedan je namenjen za šest autobusa, a drugi može primiti 96 automobila, od kojih je šest parking mesta predviđeno za vozila za osobe sa invaliditetom.

Čačak dobija modernu plažu: Evo kako će izgledati oaza pored Morave VIDEO

Vrnčani imaju 220 domaćinstava, a ovom prilikom su se meštani obratili lokalnoj vlasti sa željom da se uradi spomenik junacima Godunske bitke, na brdu Godunu i predali im idejno rešenje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.