Izvor: B92

Ovaj trio je nezabilazan ukoliko se nađete u ovom delu Srbije.

Zapadna Srbija obiluje predivnim prirodnim lepotama, u kojima možete da uživate ukoliko se popnete na jedan od 28 vidikovaca.

Ukoliko zađete u prijepoljski kraj, ne smete da zaobiđete tri zaštićena područja ovog kraja:

Kanjon reke Mileševke

Kanjon reke Mileševke je dug 24 kilometra i predstavlja najjužnije stanište Pančićeve omorike.

Na putu kroz kanjon, možete da vidite i džamiju u Hisardžiku, gde se čuva Kuran star 400 godina, kao i utvrđenje Mileševac.

Gradac, smaragdni biser zapadne Srbije VIDEO

Planina Jadovnik - oaza netaknute prirode

Nakon toga, posetite planinu Jadovnik, posebnu i neodoljivu planinu. Istinsku lepotu netaknute prirode, divljinu i svež vazduh osetićete kad se poponete na najviši vrh ove planine, koji ujedno predstavlja i najveću nadmorsku visinu Prijepoljskog kraja - Katunić 1.734 metra.

Pet planina za miran odmor u Srbiji, među njima i jedna "mistična"

Vodopadi i selo Sopotnica

Selo Sopotnica je nazvano po istoimenoj reci, koja se preko kraških terena sliva preko brzaka, slapova i vodopada do 25 metara visine. Dužina toka reke Sopotnica iznosi 3,5 kilometra.

Ispresecana je brzacima, slapovima i vodopadima, dok je srednji i donji tok reke usekao klisuru koja se proteže do ušća u Lim. Ovo mesto proglašeno je spomenikom prirode.

I vodopadi i selo su smešteni na severozapadnim obroncima planine Jadovnik.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.