Izvor: B92

Niška gastronomska ponuda predstavlja neobičan spoj srpskih tradicionalnih jela i brojnih uticaja, uglavnom nasleđenih sa Istoka.

Vrhunski gurmanluci koje možete probati u gotovo svakoj niškoj kafani, pripremaju se od svežih namirnica iz neposrednog okruženja i zbog toga ćete njihov ukus pamtiti godinama.

Za odlazak u kafanu treba izdvoijti malo više vremena –što zbog meraklijskog uživanja, što zbog niza jela koja će se smenjivati pred vama za stolom.

Opustite vaša čula i kaiševe, jer gastronomska tura kreće sa hladnim predjelom i ukusnim specijalitetima poput - sukane pite, urnebes salate, belmuža, pihtija ili moravske salate.

"Nemoj da džmiješ" – Niš, grad koji je oduševio i Stevana Sremca

Foto: Turistièka organizacija Niša

Uz ovako bogato meze obično ide neka od voćnih rakija - dunjevača, šljivovica, kajsijevača ili jabukovača. Čak i ako niste ljubitelj rakije, ubedljivi domaćini će vas sigurno naterati da je barem probate.

Ono što sledi i što svakako ne treba propustiti su autentični specijaliteti koji se pripremaju u zemljanim posudama - teleći repovi, teleća glava, jagnjeće sarmice, sarmice u vinovom listu ili pasulj na tavče.

Merak nema cenu; "Ovde vam se ljudi raduju"

Foto: Turistièka organizacija Niša

I kao glavno jelo, neizostavni - niški roštilj.

Savršenstvo pripreme roštilja prenosi se u niškim kafanama s generacije na generaciju. Svaka kafana ljubomorno čuva svoj „tajni recept“ za pripremu sočnih i ukusnih ćevapa, gurmanski pljeskavica, vešalica ili ražnjića.

Bez veće razlike, bilo da se radi o elitnim restoranima, kafanama ili kioscima brze hrane, u Nišu ćete jesti vrhunski roštilj.

Jedan od specijaliteta koji Nišlije preporučuju kao „lek“ nakon burne noći u kafani je burek. Smatra se da je prvi burek u okrugloj tepsiji, kakav se danas pravi u pekarama širom Srbije, prvi put napravljen u Nišu.

Ovaj istočnjački recept doneo je u Niš daleke 1498. godine carigradski pekar Mehmed Oglu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.