Izvor: B92, A.V.

Ovaj grad na obali Dunava je kao stvoren za vikend putovanje.

Septembar je idealno vreme za posetu ovom gradu. Početak meseca je rezervisan za manifestaciju Smederevsku jesen, koja se održava od 1888. godine.

Ukoliko odlučite da posetite ovaj grad i uživate u turističko-privrednoj manifestaciji koja se održava u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja, ne zaboravite da posetite i ove lokacije:

Smederevska tvrđava

Smederevsku tvrđavu je podigao despot Đurađ Branković. Sagrađena je u periodu od 1428. do 1439. godine. Ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela - Velikog i Malog grada.

Najpre je podignut Mali grad gde je smeštena rezidencija Đurđa Brankovića, zgrada za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteka i kovnica novca, a potom je izgrađen i Veliki grad.

Smederevska tvrđava predstavlja najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

Cena ulaznice za Mali grad (u Veliki grad je ulaz slobodan) je 200 dinara za najavljene grupne posete i 100 dinara za pojedinačne posete. Deca do sedam godina u pratnji odrasle osobe i lica sa posebnim potrebama ne plaćaju ulaz.

Muzej u Smederevu

Muzej u Smederevu je zavičajni, kompleksnog tipa i čine ga istorijska, etnološka, arheološka, umetnička i numizmatička zbirka. U izložbenim salama hronološki i tematski je izložen materijal od praistorije i antike do danas, koji u najvećem obimu prikazuje lokalnu istoriju od najstarijih vremena do polovine 20. veka.

Na poslednjem spratu Smederevskog muzeja nalaze se eksponati iz perioda vladavine Obrenovića, kao i predmeti vezani za Prvi i Drugi svetski rat i skromna etno zbirka, piše na sajtu visitsmederevo.com.

Na prvom spratu se nalazi izložba koja predstavlja srednjovekovni period despota Đurđa Brankovića, pa ćete tu, pored makete Smederevske tvrđave, videti i kamenu đulad, koja su korišćena u borbama sa Turcima, puške, kopije i originaliesklopljenih ugovora, kopiju Esfigmenske povelje, izuzetnog istorijsko-pravnog dokumenta.

Zahvaljujući ilustracijama Esfigmenske povelje sačuvan je lik despota Đurđa.

Sedam tvrđava: Putovanje kroz vreme

Neki predmeti koji su od velikog značaja, poput delova naoružanja i opreme iz Prvog sprskog ustanka, rimska bronzana lucerna oblika broda, zlatnik Septimija Severa i glave boga Janusa, nalaze se upravo u ovom muzeju.

U sklopu Muzeja se nalazi i Galerija savremene umetnosti.

Muzej je otvoren za posetioce svakog dana od 10 do 17 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom ne radi.

Gradski trg

Centralni deo Smedereva je trougaone forme kao i Tvrđava i nalazi se na mestu nekadašnje velike pijace. Trgom dominira Hram Svetog velikomučenika pobedonosca Georgija, a tu su i Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgrada okružnog načelstva, Galerija savremene umetnosti i čuvena fontana kao mesto sastanka, predaha i zabave kako starih tako i mladih Smederevaca.

Karađorđev dud

Karađorđev dud je još jedno značajno istorijsko mesto u Smederevu. Ispod duda je tadašnji turski zapovednik grada Dizdar Muharem Guša predao ključeve grada Voždu Karađorđu Petroviću 8. novembra 1805. godine i tako simbolično proglasio Smederevo po drugi put u istoriji za prestonicu Srbije.

Ovo drvo je staro više od 300 godina i nalazi se u neposrednoj blizini Gimnazije.

Gimnazija

Prva srednja škola u ovom kraju je osnovana 1871. godine, a iz redova ove škole su izašli brojni naučnici i književnici. Jedan od najslavnijih njenih đaka bio je književnik Branislav Nušić.

Prva gradska pozorišna grupa, prvo pevačko društvo, kao i većina gradskih i sportskih klubova i društava je osnovano u ovoj Gimnaziji.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se na Starom groblju na Karađorđevom brdu. Nastala je u prvoj polovini 15. veka. Veruje se da je bila grobna kapela smederevskog mitropolita Atanasija.

Uz oltar crkve na severnoj strani nalazi se grob Dimitrija Davidovića „oca srpskog novinarstva“, a nedaleko je i grobna kapela smederevskog dobrotvora Dine Mančića koju je uradio Aleksandar Bugarski 1884. godine. Ovde se takođe nalazi i spomen-kosturnica žrtvama petojunske eksplozije, po projektu Deroka.

Letnjikovac dinastije Obrenović

Vila "Zlatni breg", poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na četiri kilometara od centra grada, u Plavincu.

Knez Miloš Obrenović je 1829. godine kupio na ovom mestu imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda. U ovom letnjikovcu je kraljevski par Miloš i Natalija Obrenović priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike, a dolazili su između ostalih Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić.

Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i napravila pojedine izmene u izgledu vile.

Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene.

Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.

Spomenik 5.junskoj tragediji

Petog juna 1941. godine u 14 časova i 14 minuta je pod nerazjašnjenim okolnostima odletelo u vazduh skladište eksploziva u Tvrđavi. Život je izgubilo 2.500 ljudi, a dvostruko više je ranjeno. Za samo nekoliko sekundi, trećina smederevskih kuća je srušena, a i sama tvrđava je pretrpela velika oštećenja.

Ovaj spomenik se nalazi na potezi između Muzeja Smederevo i Smederevske tvrđave.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.