Izvor: B92

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere.

Na ovoj planini se i za vreme tropskih vrućina diše punim plućima, jer više od polovine Golije čine šume, pašnjaci i livade. "Golija zauzima prostor od 100.000 hektara. Od toga je država zaštitila 75.000 hektara kao park prirode, a koji je Unesko proglasio rezervatom biosfere", kaže za Tv Prva Miloje Ostojić iz Turističke organizaije Ivanjica.

On dodaje da se bogatstvo Golije, osim u zelenim površinama i čistom vazduhu, ogleda i u mnoštvu izvora pijaće vode, o kojima, kako kaže Ostojić, moramo da vodimo računa o budučnosti.

Turistički kapaciteti Golije i ove godine su popunjeni, uprkos pandemiji. Da ova planina ima uslove da bude još posečenija kaže i predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

"U preteklih par godina urađen je put koji vodi do Golije, ali skijalište još uvek ne postoji. Nadamo se da ćemo do kraja 2022. imati već jednu žičaru. Golija može da bude veliki skijaški centar Srbije. Moramo da je izgradimo, ali i sačuvamo", kaće Mitrović. Opširnije u video-prilogu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.