Foto: Shutterstock/Vladimir Mijailovic
Foto: Shutterstock/Vladimir Mijailovic

Napušteni dvorac u Srbiji – mesto koje je Klint Istvud izabrao za film FOTO

Podeli

Dvorac porodice Špicer je prešao trnovit put od velelepne građevine, luksuznog restorana preko slikarskog ateljea i seta za snimanje filmova do napuštene, ruinirane građevine.

Dvorac porodice Špicer nalazi se u Beočinu i podignut je 1898. godine za porodicu imućnih nemačkih veleposednika koja je bila jedan od vlasnika Beočinske cementare.

Projektovao ga je arhitekta Imre Štajndl, koji je radio i zgradu Parlamenta u Budimpešti. Dvorac je urađen u eklektičnom stilu - primetni su elementi gotike, renesanse, baroka i secesije.

Porodica Špicer je u dvorcu živela sve do 1941. godine, kada su zbog Drugog svetskog rata napustili Srbiju i otišli u Nemačku.

Do kraja rata dvorac je koristila nemačka vojna komanda, nakon čega ga je preuzela država.

Do kraja devedesetih godina prošlog veka imao je brojne namene: korišćen je za održavanje školske nastave, a bio je i luksuzni restoran, dom za radio-stanicu, gradska biblioteka.

Putevima banatskih dvoraca

Pročitajte i:

10 najlepših dvoraca u Evropi - 1. deo

10 najlepših dvoraca u Evropi - 2. deo

Naš poznati pesnik Mika Antić je koristio deo dvorca kao svoj slikarski atelje.

Pre nego što je u potpunosti napušten, dvorac je korišćen kao set za snimanje filmova. U dvorcu su snimali Želimir Žilnik, Emir Kusturica, pa čak i Klint Istvud, koji je ovde snimio nekoliko scena za svoj film Ratnici iz 1970. godine.

Iako je nekad važio za jednu od najlepših građevina u Srbiji, dvorac Špicerovih je danas gotovo u potpunosti obgrljen zelenilom i zatrpan smećen. Vrata i prozori su u potpunosti uništeni, a krov je blizu potpunog urušavanja.

Jedinstvenu građevinu nekada je okruživao veliki vrt sa mnoštvom fontana, a danas je sve to uništeno i obraslo u korov. Zbog sablasnog izgleda danas se zove i kuća duhova, a meštani ne gube nadu da će nadležni reagovati i vratiti ovoj građevini nekadašnji sjaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 828 idi na stranu