Foto: Rina
Foto: Rina

Korona vratila Srbe na domaće planine

Podeli

Na jednoj od najposećenijih i najpopularnijiH srpskih planina i zvanično je počela letnja turistička sezona. U doba epidemije koronavirusa, kada je turistički sektor bio najviše na udaru, Zlatibor zahvaljujući domaćim turistima ipak beleži odlične rezultate.

"Za Zlatibor tokom cele godine vlada veliko interesovanje i to je činjenica koja nas raduje. Građani Srbije prepoznali su ovu planinu kao idealno mesto za odmor. Kao jedan od glavnih aduta svakako je Gold Gondola koja je od otvoranja u januaru prevezla preko 100.000 ljudi. Svi turisti koji dođu ne propuštaju priliku za ovu nezaboravnu vožnju. Spojili smo centar Zlatibora sa vrhom Tornik i to pruža svim posetiocima da prelepe predele vide iz potpuno druge perspektive", izjavio je za RINU direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović.

Ovog leta, akcenat se ponovo stavlja na domaći turizam. Promotivni karavan obišao je brojne gradove i opštine, kako bi se sve čari ove vazdušne banje na zapadu Srbije još višr približile građanima.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Ono što se pokazalo kao jako intersantno posetiocima jeste aktivni turizam, tako da su im dostupne biciklističke, pešačke i planinarske staze, ali i adrenalisnki sadržaji. Uvek ponavljamo da Zlatibor nije samo centar, već podrazumeva ogromno prostranstvo koje zaista vredi videti i posetiti. Zlatibor su i selo Sirogojno, Gostiljski vodopadi, Stopića pećina, živopisna sela Semegnjevo, Ljubiš i Jablanica. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastiri i crkve brvnare imaju posebnu draž", kaže Živanović.

Foto: Rina
Foto: Rina

Za sada su velika interesovanja za letovanje u Srbiji. Na Zlatiboru posetioce očekuju intresantni sadržaji, koji su prilagođeni kako za decu tako i za odrasle.

"Ono što nas posebno raduje je i otvaranje hotela i novih ugostiteljskih objekata. Jedan od tih je i hotel u strogom centru Zlatibora na samom šetalištu na Kraljevom trgu, sa velnes centrom na preko 4.000 kvadratnih metara što će svakoko podići našu turističku ponudu", rekao je Živanović.

Foto: Rina
Foto: Rina

Prema njegovim rečima najveća poseta je vikendom, kada se beleži oko 20.000 turista, a nadanja su da će od jula u kontinuitetu do kraja avgusta dnevno biti do 30.000 posetilaca dnevno.

"Od prošle godine beležimo pad broja stranih turista što je i za očekivati, ali neverovatan rast domaćih. Mi smo prošle godine ostvarili 350.000 noćenja. Čim nam epidemiološka situacija dozvoli, a smatramo da će već na leto se stanje normalizovati i da će nam biti omogućeno da organizujemo i manifestacije i koncerti, jer je nama bezbednost gostiju na prvom mestu", kazao je Živanović.

Tradicionalno opština Čajetina i turististička organizacija daju podršku Skijalištima Srbije i zajedno su obeležili početak turističke sezone na Torniku.

"Kao i prethodnih godina, i ove letnje sezone organizujemo promotivne vikende , tokom kojih ćemo odobravati 20 odsto popusta, na cenu karata. Zimska sezona je protekla odlično, trajala je 95 dana, oko 70 hiljada skijaša prošlo je kroz centar Tornik i zaista smo veoma zadovoljni kako je proteklo. Prethodna letnja sezona je zaista bila pokazatelj da i u teškim uslovima epidemije možemo da održimo turističku sezonu u Srbiji. Imali smo posetu tri puta veću u odnosu na prethodnu letnju sezonu. Sve epidemiološke mere su strogo bile poštovane i tokom letnje i zimske sezone", rekla je Ana Jovanović, rukovodilac sektora za marketing Skijalište Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 598 idi na stranu