Izvor: B92

Ukoliko želite da dalje istržujete predele Srbije i netaknutu prirodu, u nastavku teksta produžavamo listu zanimljivih izletišta koja morate posetiti u narednom letnjem periodu.

Izletište Lepterija

Ukoliko ste se odlučili za jug, onda krenite put Soko Banje, jedne od najpoznatijih i najstarijih banja u Srbiji.

U neposrednoj blizine ovog odmarališta se nalazi izletište Lepterija, u kojem možete uživati u raznim prirodnim lepotama, kao što su Bogorodica u steni, reka Moravica, plaža Tri Kace, a na vrhu planine Ozren, kao vrhunac ovog izletišta, čeka vas impozantni Soko Grad.

Iako nije prirodna atrakcija, ova tvrđava je zaista nepromašiva ruševina preko koju je zelenilo osvojilo dok dominira svojom okolinom.

Foto: Shutterstock/Ghiuz

Valja Prerast i Vratna

Ukoliko ste krenuli prema severu, onda je neizostavno da posetite Valja Prerast i Vratnjanske kapije.

Valja Prerast se nalazi blizu Majdanpeka i do ovog prirodnog mosta stižete posle 1.3km provedeno u pešačenju pored rečice koja se nalazi usred bujnog zelenila koje okružuju visoke stene. Kada ste stigli do određene destinacije, onda vas čeka prirodni most koji je 44.8m visok, 9.7m širok i apsolutno dominira svojom okolinom.

Na samo sat vremena razdaljine od skrivaju se Vratnjanske kapije, među kojima možete naći jedno od najvećih prirodnih mostova, ne samo u Srbiji, nego u celoj Evropi.

Tačnije, ukoliko se odlučite za pravu avanturu i krenete planinarskom stazom u klisuri reke Vratne, naićićete na tri impozantna prirodna most – Malu prerast, Veliku prerast i Suvu prerast. Najveći od njih je Velika Prerast i ova prirodna građevina je 45m dugačka, 26m visok i širok 30m.

Foto: Shutterstock/Mateo Luca-Lion

Dodatne avanture

Da se ne preskoči, najzanimljivija avantura u istočnoj Srbiji vas sigurno čeka u nacionalnom parku Đerdap. Međutim, za taj raj na zemlji je potrebno posebno posvetiti pažnju.

Okolina Đerdapa je istorijski i kulturno jedno od najvažnijih lokaliteta u Evropi, a dovoljno je samo da pomenemo Lepenski vir, čije su naseobine i kultura starije i od Egipta. Tu se nalazi Trajanova tabla i srednjovekovno utvrđenje Golubačka tvrđava. Ovde je i Dunav, na čitavom svom toku najširi i podseća na more, a samim tim, po mišljenju onih koji su pohodili ovaj kraj, i najlepši.

Svakako, čitajući ovaj članak, sigurno možete videti zašto istočna Srbija zaslužuje da bude prozvana kao avanturistička prestonica Srbije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.