Izvor: RINA

Jedna od najlepših planina u zapadnoj Srbiji svakako je Bobija, koja se prostire desnom obalom reke Drine i Sokolskih planina, a od Ljubovije je udaljena 30 kilometara.

Njen najviši vrh je Tornička bobija, koji se nalazi na 1272 metra nadmorske evisine, a sa kog pogled puca na pola Srbije. Još uvek nedovoljno turistički razvijena, ova planinska lepotica ipak je izbor mnogih putnika namernika koji tragaju za mirom u netaknutoj prirodi.

Jedan od njih je i Milojko Mićić, poznatiji kao čiča Pera, koji je na Bobiju stigao još pre tri decenije

Foto: RINA, Mile Stanèiæ

"Ova planinska lepotica ima nešto što druge nemaju, zavoleo sam je u svakom pogledu provodeći svaki dragoceni trenutak na njenom tlu, dosta mi je dala, ali sam i ja uložio mnogo truda", kazao je za Rinu Milojko Mićić, stanovnik Bobije.

Foto: RINA, Mile Stanèiæ

Otvorena je na sve četiri strane sveta, sa njenog vrha možete videti zgrade u Beogradu, Avalu, na suprotnoj strani vidi se Durmitor i cela Republika Srpska i to je samo delić onoga što ova lepotica može pružiti ljubiteljima prirode.

Foto: RINA, Mile Stanèiæ

"Ono što je još karakteriše jesu izvori hladne pijaće vode, kojih ima preko sto, izvori su specifični, jer iz njih teče alkalna voda visoke PH vrednosti, i temperature šest stepeni preko cele godine. U neposrednoj blizini nalazi se i crkva brvnara posvećena Svetom caru Lazaru, čiji je ktitor četnički komandant pukovnik Dragoslav Račić", dodao je Milojko.

Foto: RINA, Mile Stanèiæ

Guste četinarske i bukove šume, bogatstvo flore i faune čine ovo mesto idealnim za to da ga svi ljubitelji lova i planinarenja zavole. Na Bobiji još uvek nema turističkih objekata, a jedino mesto na koje prolaznici mogu svratiti i odmoriti je kod čiča Pere u šumarskoj kući.

Foto: RINA, Mile Stanèiæ

"Sve se svodi na to da ukoliko sam ja tu, putnici namernici mogu svratiti na kafu, rakiju, uzme predah i nastavi dalje. Šteta je što navire veliki broj, koji dođe na ova prostranstva, a nema nijednog ugostiteljskog objekta, i mislim da se nakon korone ovde vredi uložiti dinar i preduzeti nešto kako bi ova lepotica doživela pravi sjaj", zaključio je čiča Pero.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.