Izvor: B92

Kakva je ponuda u Srbiji za praznike? Da li su kapaciteti već popunjeni? Ukoliko ovaj vikend planirate da otputujete nekuda i iskoristite dupli praznik, dobro se informišite pre odlaska na željenu destinaciju, jer su mesta na planinama i u banjama većinom rezervisana.

Iz Udruženja turističkih organizacija Srbije za B92.net kazali su da je ponuda za Srbiju standardno dobra i šarolika od jednodnevnih izleta do aranžmana sa jednim ili više noćenja.

"To su uobičajeno popularna izletišta, najveće interesovanje je za planinske centre, Zlatibor, Tara, Divčibare, stara planina, slede banjska mesta potom jezera. Što se jednodnevnih izleta tiče ponuda je nikada veća, jer smo zahvaljujući koroni otkrili neke nove atrakcije u Srbiji koje se ranijih godina nisu ni pominjale. Mala lokalna gazdinstva koja su se opredelila za bavljenje turizmom sa mnogo više pažnje uređena i imaju bogatu ponudu od smeštaja, preko raznolike gastronomske ponude do preporuka šta videti u okolini. Rezervacija ima, polako se sve popunjava, ne onim tempom kao ranije jer ipak je situacija sa koronom donela i do velikog opreza kada je kretanje na put u pitanju", ističu iz UTAS-a.

Predstojeći praznici se tradicionalno provode u krugu porodice a za one koji žele da putuju ponuda je odlična.

"Srbija je prelepa zemlja i i sigurno ima mesta koja će mnogi posetiti prvi put. Putovanja van zemlje preporučujemo uz preporuku za OBAVEZNO poštovanje propisanih epidemioloških mera, nošenje maski, poštovanje distance i oprez. Svakako preporučujemo putovanja i boravak u prirodi koja je kao što znamo isceljujuća i fizički i psihički.

Prvomajski beg Srba na planine: Jedna planina bukirana za predstojeće praznike FOTO

Prema njihovom saznanju trenutno se gosti tek interesuju za putovanja u inostranstvo prate informacije o uslovima putovanja i iščekuju tačne, zvanične informacije, situacija se nažalost menja iz dana u dan, što nosi sa sobom određeni rizik a pri tom niko od nas nema uticaj niti može znati da li će neka zemlja otvoriti ili zatvoriti granice.

Iz Turističke organizacije Srbije za naš portal kažu da, prema informacijama koje imaju od kolega sa terena, popunjenost u planinskim centrima za praznike je oko 30 odsto kada su hoteli u pitanju, a 40 odsto u privatnom smeštanju. Najveće interesovanje vlada za naše banje.

"Popunjenost u banjama je nešto veća, odnosno oko 70 odsto u hotelima, a 60 odsto u privatnom smeštaju. Turističkoj privredi Srbije, hotelijerima i ugostiteljima je fokus na pružanju kvalitetnog i bezbednog boravaka i tokom praznika, stoga je i ponuda prilagođena upravo tome", kažu iz TOS-a za B92.net.

Foto: Depositphotos / Givaga

I iz turističke agencije Znak istakli su za naš portal da za predstojeće praznike najveću potražnju imaju za smeštaj u Srbiji. Što se kapaciteta tiče, prilično su popunjeni.

"Uglavnom nam se javljaju dugogodišnji klijenti koji sa porodicama provode praznike na Zlatiboru. Ima dosta interesovanja i za Staru planinu", ističu iz ove agencije.

Iz Crne Gore poručuju: "Granice za turiste će ove godine biti otvorene "

Kada je u pitanju putovanje u inostranstvo tokom praznika uglavnom se, kako kažu, prodaje Egipat.

"Kada su u pitanju aranžmani za inostranstvo za leto, najveća potražnja je za Grčkom i Turskom.Takođe je zanimljiva i Albanija, jer nema nikakvih uslova za ulazak u zemlju (ulazi se sa ličnom kartom i nema testova). Kod određenog broja klijenata i dalje postoji strah zbog korone i uglavnom se opredeljuju za smeštaj po Srbiji", objasnili su nam.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.