Izvor: RINA

Najstariji stanovniik ivanjičkog sela Osonica je vremešni hrast na vrhu brda koji na tom mestu odoleva vekovima. Prema legendama koje kruže ovim krajem, posadila ga je carica Milica povlačeći se sa Kosova, na njemu je odavno urezan krstić i drvo se smatra za sveto.

Kult verovanja u sveto drveće na našu teritoriji doneli su Sloveni, ta stabla ne bi trebalo seći, niti na bilo kakav način ljudskom rukom upropastiti. Oni koji bi to uradili, prema predanju, bivali bi kažnjeni, a nekoliko puta to se pokazalo i u praksi.

Foto: Rina

"Imali smo slučaj ovde u selu pre nekih dvadesetak godina, kada je vozač čistača za sneg prošao hrast, ali se vratio i kašikom skinuo sliku političara koja se nalazila na hrastu. Na taj način oštetio je stablo, posle nekog vremena posle upravo u tom vozilu doživeo je tragičan događaj", rekao je za RINU, Dragojlo Bošković iz sela Osonica.

Foto: Rina

Meštani pamte još nekoliko slučajeva kada su pojedini pokušali da odseku deo hrasta, ali nisu dobro prošli. Pojedini čak imaju i dugogodišnje traume.

Foto: Rina

"Meštanin je odsekao jednu granu koja se nalazila sa donje strane hrasta, na pola tog presecanja testera kojom je sekao naglo se istupila i kao da nikada nije oštrena. Ali, taj čovek je i dalje bio uporan, uspeo da odseče granu i svedočio je posle toga da je gotovo punih četrdeset dana imao strašne noćne more i košmare od kojih nije mogao da spava, pa se to pripisuje tome što je povredio taj hrast. Od tada nikada niko nije smeo da na bilo koji način naudi ovom svetom drvetu", ispričao je Milanko Bošković, turizmolog iz Ivanjice, a rodom upravo iz sela Osonica.

Nekada davno, sveto drvo u Osonici bilo je duhovni centar ovog sela, odakle su kretale litije i okupljalo se čitavo selo.

"Nikada niko nije premerio hrast, ne znaju se njegove dimenzije, ali vreme je uzelo svoj danak i vrlo lako može da se desi da se hrast uruši kao što je to bio slučaj sa još nekim stoletnim drvećem u Srbiji", naglasio je Bošković.

Meštani kažu da ukoliko se ovo drvo u selu Osonica sruši na isto mesto će posaditi novi, ali ipak se nadaju da do toga neće doći. Uz inicijativu pojedinih u planu je da se opet ožive litije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.