Izvor: B92

Dan državnosti ove godine proslavja se istovremeno uz Dan zaljubljenih i četiri neradna dana, pa su mnogi odlučili da nekuda otputuju. Planine su standardno dobar izbor, a ove godine zbog pandemije većina će putovati Srbijom.

Pred većinom Srba su neradni dani, a predstojeće praznike mnogi će dočekati na Zlatiboru. Kapaciteti na ovaj planini su već popunjeni, traži se mesto više, a očekuje se dolazak oko 30.000 gostiju.

"Popunjenost Zlatibora meri se sa Novom godinom, a znamo da je to neki pik posete", rekao je za RINU, Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Planina Zlatibor već godinama unazad izdvaja se kao top turistička destinacija, koja posetiocima nudi brojne sadržaje.

Ski sezona u centru Tornik je u punom jeku, a u funkciji su staze prilagođene svim uzrastima i skijaškim nivoima.

Februar i mart su najbolji skijaški meseci, a upravo zato na planinama za Sretenje očekuju veću posetu nego za novogodišnje praznike.

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina. Ski centar Kopaonik je u ski sezoni 2020/21. bogatiji za tri nove staze koje su izgrađene na lokacijama Pančić, Duboka 1 i Duboka 2. Novina na Srebrnoj planini, kako često nazivaju Kopaonik, jeste i gondola iz Brzeća.

Alternativu "zapadnim" skijalištima pronađite u Srbiji na Staroj planini, na kojoj ćete povoljno uživati u svim zimskim radostima.

Nazivaju je još i Balkan planina, a mnogi govore da je jedna od najlepših prirodnih lepota Srbije.

Osim Kopaonika i Zlatibora, za naše građane idealnom za skijanje pokazala se i olimpijska lepotica Jahorina koja se nalazi u Bosni i Hercegovini. Tu činjenicu potvrđuje i podatak, da su na ovoj planini skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni, a oko 60 odsto posetilaca čine upravo gosti iz Srbije.

Zimska sezona je aktuelna u periodu od 15. decembra do 15. aprila, a skijašima je ovaj masiv posebno drag zbog prostranih ski staza i pregršt dostupnih sadržaja koji upotpunjuju zimovanje.

Na ovoj planini se nalazi preko 20 kilometara uređenih staza na kojima turisti mogu da uživaju tokom sezone.

I banje Srbije očekuju veliki sretenjski turistički talas, gde je popunjenost hotela i privatnog smeštaja preko 70 odsto. Uz banjski vaučer dobija se i uputstvo o korišćenju velnes i spa sadržaja.

Besplatne vaučere za odmor u Gornjoj Trepči prošle godine iskoristilo je tri hiljade gostiju, a očekuje se da ove godine ta brojka bude duplirana. Januar i februar ove godine rekordni su meseci, jer uprkos pandemiji ostvaren je znatno veći broj gostiju u odnosu na iste mesece prošle godine.

Iako su strani gosti značajno izostali u odnosu na 2019. godinu kada su činili 30 odsto ukupnog broja turista, domaći su ostali verni Atomskoj banji, dok se veći broj inostranih gostiju očekuje u drugoj polovini godine.

Banje odavno nisu mesto gde dolaze samo stari i bolesni, već su postale jedan od prvih izbora za putovanja.

Srbija ima oko 50 banja, neke su u lošem stanju, ali ima i onih koje su veoma dobro uređene i koje se nalaze u mestima gde postoji sadržaj za one koji žele da rade još nešto, a ne samo da se "banjaju".

U Vrnjačkog banji ima hotela svih kategorija, ali i privatnog smeštaja, pa se cene kreću od 1.000 do 12.000 dinara po noćenju. Udaljena je 23 kilometra od Kraljeva, a nazivaju je još i "kraljicom među banjama" zbog lekovitih izvora, ali i zbog dodatnih atrakcija i čestih dešavanja koje nudi

Sokobanja ima i veliki broj turističkih lokaliteta poput Sokograda, Lepterije, Bovanskog jezera, vrela Moravice, turski hamam, Soko-terme i akva-park, koji Sokobanju čine privlačnom i za posetioce kojima je potrebno “izlečenje od svakodnevnog života“.

Najniža cena za noćenje je oko 1.500, a najviša je oko 13.000 dinara.

Nalazi se na 30 kilometara od Aleksinca, zbog svoj geografskog položaja, proglašena je za vazdušnju banju. Okružuju je planine Rtanj, Ozren, Leskovik i Devica, a sama Sokobanja se nalazi na 400 metara nadmorske visine. Ima šest mineralnih izvora koji su odlični za lečenje astme, anemije, psihičkih i ortopedskih problema.

Maturaška banja se nalazi u blizini Vrnjačke banje, a na svega 8 kilometara od Kraljeva. Ovde na lečenje dolaze oni koji imaju ginekološke, neurološke, kardiovaskularne ili reumatske probleme. Mataruška banja je bogata termalnim i lekovitim vodama koje doprinose brzom ozdravljenju.

Banja je okružena planinama Triglav, Stolovi i Čemerno, a kroz nju protiče reka Ibar, a prelepa priroda takođe utiče pozitivno na posetioce.

U blizini se nalaze manastiri Studenica i Žiča, kao i srednjovekovni grad Maglič. Da biste posetili ovu banju potrebno je da izdvojite od oko 1.500 do 10.000 dinara.

Lekovita voda Banje Ždrelo ima pozitivno dejstvo na kožna oboljenja, digestivni trakt, reumatizam i posttraumatska oboljenja. Voda je temperature od 40 stepeni Celzijusovih, i te je visine u toku cele godine, zbog čega ljudi rado dolaze ovde u vreme hladnih dana, ali i dok još ima pomalo sunca.

Posetioci uvek mogu da se kupaju u otvorenom bazenu, čak i kada je temperatura ispod nule, ukoliko mogu da podnesu temperaturnu razliku.

Banja Ždrelo se drugačije naziva Mlavske terme, jer se nalazi u blizini Petrovca na Mlavi. U samom kompleksu ima mnogo zabavnog sadržaja, a ukoliko smeštaj potražite na drugom mestu, cena za terme iznosi oko 300 dinara.

Cena noćenja varira u zavisnosti od toga da li je hotel ili privatni smeštaj, a raspon cena se kreće oko 1.000 do 9.000 dinara.

Ukoliko ne biste da odete negde na više dana, već ste pobornik dnevnih mini ekskurzija odlična ideja je da "skoknete" do nekog grada u našoj zemlji i obiđete znamenitosti koje nude.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.