Izvor: B92

Domaći turisti su u oktobru najviše putovali u srpkse banje 45.634 (6 odsto više nego u oktobru prošle godine). Kada su u pitanju strani turisti, do pogoršanja epidemiološke situacije, broj noćenja koja su ostvarili u Srbiji je bio u blagom porastu, pa je tako smanjen negativan procenat ukupno ostvarenih noćenja stranih turista sa -76% u septembru na -66% u oktobru, u odnosu na iste mesece prošle godine.

Domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u oktobru najviše bili zainteresovani za banjska, pa potom za planinska mesta i gradove - Sokobanju, Vrnjačku banju, Zlatibor, Beograd i Novi Sad. Destinacije koje beleže veći ukupan broj turista u prvih 10 meseci 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine su - Stara planina. banja Vrdnik i Divčibare.

Strani turisti su, zbog još limitiranih uslova za putovanje, ostvarili 125.620 noćenja u oktobru.

Najviše noćenja u oktobru mesecu ostvarili su turisti iz Izraela - 119% više nego u oktobru prošle godine (tada nisu imali ograničenje svoje zemlje za putovanje), Turske, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Crne Gore.

Bez PCR testa i karantina: Opisali Srbiju kao "zelenu zemlju", pa je posetili u velikom broju

Statistički podaci od januara do oktobra pokazuju da je u prvih deset meseci ove godine u Republici Srbiji boravilo ukupno 1,633.161 turista, što je za 48 % manje u odnosu na period januar-oktobar 2019. godine), od čega je domaćih bilo 1,235.533 (22% manje u odnosu na period januar-oktobar 2019, a inostranih 397.628 ( - 75 %).

Iz TOS-a podsećaju da treba biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa kovid 19.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.