Izvor: Prva TV

Od davnina je poznato da se najukusnije i najkvalitetnije grožđe rađa u Topoli. Prvi vinogradi zasađeni su još u antičko doba, a danas većina meštana živi upravo od vinarstva. Putevi vina u ovaj kraj privlače sve više turista iz zemlje, ali i Evrope i sveta, a srce Šumadije zaista ima šta da ponudi posetiocima.

Dragan Rogan, proizvođač vina, odlučio se za širaz, izuzetno retku sortu.

"On ima jedan lep ukus, nas Šumadince podseća na pekmez. Širaz se već godinama služi u biznis-klasi", kaže Rogan.

Oplenački kraj od davnina je prepoznatljiv po vinovoj lozi i vinu. Davne 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević podigao je prvu vinariju pod brdom Oplenac, i on se smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima. Od te godine počinje sve intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom pa se tako sada u opštini Topola nalazi oko 500 hektara vinograda.

Kraljevska vinarija najstarija je u Srbiji, a u njoj se nalazi bure koje čuva tajnu Drugog svetskog rata.


"Oktobra 1944. godine, kada je došla Crvena armija, došlo je do uništavanja ovih buradi i svega što se nalazilo u podrumu. Jedan domišljati seljak uzeo je najkvalitetnija i najbolja vina iz kraljeve arhive i stavio ih u bure u broju 48. Kada su oni udarali kundacima u bure, ono je odzvanjalo i zvučalo kao šuplje, te je kraljevska arhiva ostala pošteđena", kaže Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Petra I na Oplencu.

Dobra vina i bogato istorijsko nasleđe u Topolu privlače sve veći broj turista.

Božo Aleksandrović, proizvođač vina, kaže da ono što najviše nedostaje jesu restorani sa nacionalnom kuhinjom, smeštajni kapaciteti, dobra signalizacija ali i drugo.

Pogledajte video-materijal:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.