Izvor: eKapija

Na brdu Gradac, iznad Tutina, u toku su radovi na izgradnji turističkog kompleksa, sa objektima javne namene, čija će funkcija biti promovisanje lokaliteta i kulture ove opštine.

Tako će budući turistički centar Gradac, na površini od oko 19.000 m2 sadržati muzej sa galerijom, biblioteku, amfiteatar i trg sa mobilijarom za sedenje, te fontane i parkovske površine, dok će istočno od ove celine biti izgrađeni komercijalni sadržaji, odnosno motel sa restoranom, terasa i vidikovci, piše Ekapija.

Ukupna površina kompleksa, tj. površina u okviru praistorijskog nalazišta, iznosi oko 19.390 m2, od kojih oko 13.730 m2 pripada javnom, a oko 5.560 m2 komercijalnom sadržaju. Iz opštnske uprave za portal Ekapija navode da je kompleks koncipiran tako da bude višefunkcionalni.

"Na jednoj strani imamo deo javnog karaktera, omeđen bedemom, tj. ostacima suhozida, praistorijskog nalazišta, koji poseduje svoje centralno jezgro-trg, a na drugoj strani imamo komercijalni deo, koji se može posmatrati i kao posebna celina. Ova dva dela su povezana pešačkom stazom i pristupnom saobraćajnicom", navode iz opštine.

Čitav kompleks, dodaju, podeljen je na četiri etaže-platoa, na visinama od oko 1.000 m, koje se savlađuju stepenicama i odgovarajućim rampama. Uz saobraćajnicu su predviđene parking površine za obe celine, kapaciteta 147 parking mesta, a izgradnja i uređenje kompleksa sprovešće se kroz dve faze.

"U prvoj fazi realizacije se planira izgradnja i uređenje komercijalnih sadržaja, odnosno restorana sa motelom i terase sa vidikovcima, dok se uređenje i izgradnja funkcionalnog dela javnih sadržaja, odnosno muzeja sa galerijom, biblioteke, amfiteatra i trga, planira za kasnije, odnosno drugu fazu. Završetak radova se očekuje 2024.", kazali su iz opštine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.