Izvor: RINA

Žene iz Udruženja "Evgenija", zajedno sa vrednim Jeličankama, profesorkama, radnicama i domaćicama, naumile su da srede i obeleže šumsku stazu zdravlja preko planine Jelice od manastira Ježevica do Grujinih livada u dužini od 16 kilometara.

Planina Jelica, biser, oko koga se otimaju s jedne strane Čačak, a sa druge Dragačevo, uskoro će biti opremljena najmodernijim digitalnim putokazima.

"Ideja nam je da pored toga napravimo i stazu za planinski biciklizam, koja bi išla od Gradine od arheološkog nalazišta na Jelici, pa sve do Troglava sa prelepim pogledom na Dragačevo, kao i na moravsku dolinu", rekla je za Rinu Katarina Spasojević, predsednica mesne zajednice Ježevica.

Foto: Rina

Stazu obeležavaju licencirani inženjeri i biće opremljena najsavremenijim elektronskim putokazima kao i za planinski biciklizam i manje izletište na vrhu planine.

"Pratiće i GPS sistem, takoda ćete moći putem telefona u svakom trenutku u šumio da se snađete, kao i da vidite gde se nalazite", kazala je Spasojevićeva.

Foto: Rina

Meštani smatraju da je ova ekološka staza važna, kako za zdravlje, tako i za seoski turizam ovog kraja, koji je u povoju.

"Pre svega da to bude, radi zdravlja, a i da se uključi kad se na Grujinim livadama sredi izletište da i selo ima koristi od svega toga", rekla je Rinu Danijela Joksić, predsednica Udruženja žena "Evgenija".

Foto: Rina

Idejni tvorac ekološke putanje preko planine Jelice Nataša Vujašević kaže da je staza bez većeg uspona, te je pogodna za ljude koji nisu u kondiciji, a i za razne pešačke ture edukativnog karaktera. Takođe smatra da je pogodnost ta što se može primeniti u školama kroz nastavu obaveznih fizičkih aktivnosti, gde se jedan deo nastave održava kumulativno kroz izlete.

Misterija Jelice traje vekovima: Po kome je ova planina dobila ime?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.