Foto: Rina
Foto: Rina

Na steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Za izgradnju materijal nosili na leđima

Podeli

Strma stena i pećina na Kablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovog sveca tu je podignuta crkva.

Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem.

Ipak, težak prilaz ne sprečava verujući narod da obiđe ovu svetinju naročito za vreme liturgije koju tokom letnjih meseci ovde služi bratstvo iz manastira Preobraženje.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo nije naročito zahtevan, ali zadnjih 500 metara je put koji vodi preko stena, kao prirodne stepenice. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću. Kako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju, zato je ova crkva posebna", rekao je za Rinu Goran Nikolić iz TO Čačak.

Foto: Rina
Foto: Rina

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava, a koja se, ako se može verovati meštanima, i sada ovde, može videti, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu.

Prema legendi, ako se popnete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Ono što preporučujemo jeste da se do ove crkve penje u toku letnjih meseci, jer kiša i blato otežavaju uspon i može da bude veoma opasno", rekao je Goran.

Foto: Rina
Foto: Rina

Ovčarsko-kablarska klisura, u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva.

A brojni su putnici namernici koji, osim zbog pravoslavnih svetinja, ovu destinaciju obilaze u nadi da će pronaći četničko blago za koje se veruje da je skriveno upravo u stenama planine Kablar.

strana 1 od 378 idi na stranu