Foto: Printscreen / Prva
Foto: Printscreen / Prva

Tajna Bačke: Zašto je ovo jezero roze boje?

Podeli

Između Subotice i Bačke Topole nalazi se roze jezero u banji Pačir koje niti je najdublje, niti najveće, ali je zbog svoje boje jedinstveno na severnoj hemisferi.

Slano, termalno i lekovito jezerce neobične roze boje kakva krasi samo retka, egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika, priroda je podarila i selu Pačir u opštini Bačka Topola, čiji su meštani sami napravili termalnu i lekovitu banju u koju stižu gosti iz cele Bačke i iz prekograničnih mađarskih opština.

"Mnogo lekovitih, odnosno mineralnih materija ima, zato je ova voda toliko lekovita. Litijum, joda, brom, parafin... Sve te materije u dodiru sa sunčevim zracima daju ovu boju, i po tome je ova banja poznata", kaže za TV Prvu Oto Nađ, predstavnik mesne zajednice Pačir.

Pročitajte još:

Tajna Bačke: Egzotično jezero roze boje FOTO

Od Urala na istoku do obala zapadne Francuske, od Sredozemnog mora pa sve do Laponije, u čitavoj Evropi ovo nećete naći, mi smo jedini u Evropi koji imamo jezero roze boje.

Voda koja je u jednom trenutku purpurna, u drugom prozirna a u trećem roze boje, slana je poput morske. Dolazi sa dubine od 1.400 metara, a u januaru ovde se kupaju i labudovi.

Tokom leta temperatura vode je 29 stepeni. Kapacitet banje je oko 1.000 gostiju, rekao je Nađ i podsetio da je virus uveo nova pravila, koja se striktno poštuju, zbog čega je kapacitet više nego prepolovljen.

Čini se da je ova banja pokrenula čitav turizam u selu:
"Prave se apartmani, nekretnine se prodaju, seoski turizam je počeo da se razvija", optimističan je Nađ.

Ovo je raj za sve one sa dermatološkim problemima, ali svakako da je destinacija koja je pogodna i za kratak beg iz grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 501 idi na stranu