Izvor: RINA

U doba kad se korona virus ponovo rasplamsava na teritorij cele Srbije, sve je više onih koji odustaju od planiranih putovanja u inostranstvo, a spas traže na srpskim planinama, jedna od njih je i Zlatibor.

Iako su mnogi razočarani, Srbija zaista ima šta da ponudi turistima. Jedna od najpopularnijih lokacija, planina Zlatibor, osim što je okićena borovim šumama i bistrim potocima, sam boravak na njoj može pozitivno da utiče na zdravlje ljudi.

"Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina", poručuju iz TO „Zlatibor“.

Kada kročite na Zlatibor prvo što će vam zapasti za oko je Zlatiborsko jezero, koje je postalo metafora i najlepši ukras turističkog centra. Odmah iznad jezera je Kraljev trg, prostrani plato i šetalište na kome se tokom cele godine organizuju različite kulturne manifestacije i koncerti.

Foto: depositphotos/zm_photo

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, "ruža vetrova", šume, aromatična vegetacija, nadmorska visina.

"Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona", kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Trenutno na ovoj planini boravi oko 10.000 gostiju, a hotelijeri se nadaju dobroj sezoni u julu i avgustu i tome da će ovogodišnju sezonu uspeti da spasu domaći gosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.