Izvor: B92

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" na Mokroj gori otvorio je vrata gostima koji žele da se provozaju vozom "Nostalgija" ili borave u nekom od ugostiteljskih objekata.

Na "nostalgičnu" vožnju prugom uskog koloseka prvi su stigli domaći gosti.

"Struktura gostiju je promenjena, putnici su uglavnom iz Srbije. Popunjenost voza je oko 40 odsto. Imamo dva polaska u 10.,30 i 13.30 časova. Cena karte je ostala nepromenjena - 900 dinara, deca od šest do 14 godina plaćaju 450, a mlađi ne plaćaju", kaže Željko Špijunović iz "Srbija voza".

Voz "Nostalgija", popularni ćira, vozi oko dva i po sata kroz predele između Zlatibora, Šargana i Tare, dolinom reke Kamišine.

Prođe kroz 22 tunela i preko pet mostova. Njegova pruga je uskog koloseka i čini osmicu savladavši 300 metara visine na 3,5 kilometara.

Na putovanju od Mokre gore do Šargan Vitasa zaustavlja se u stanicama Golubići, pravljenim za film "Život je čudo", i Jatarama, u kojima nije prodata nijedna karta.

Zastane i na vidikovcu Krst, odakle se vidi kako pruga čini osmicu, ali i na Ludom kamenu, koji je posebno atraktivan, jer, kažu, ispunjava sve želje.

Godišnje se kroz predele Mokre gore preveze i do 100.000 turista. Mnogi od njih obilaze Taru, Zlatibor, Mećavnik, Višegrad i mokrogorske izvore, među kojima su i lekoviti Bele vode.

"Ova voda je pogodna za lečenje zapaljenja očnih kapaka, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Sam taj ambijent je fantastičan, tu je i mala šumska pruga, uža od ove kojom se gosti voze, nekada se njome građa vozila, a tu je i Crkva Jovana Krstitelja", kaže Aleksandra Milutinović, upravnica Muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica".

Voz "Nostalgija" je deo Muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica", čiji su ugostiteljski i smeštajni kapaciteti spremni da, uz sve propisane mere zaštite, prime sve turiste.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.