Pečat za sigurne hotele i restorane

Podeli

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES objavilo je danas da je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), osmislilo projekat "Čisto i sigurno" (Clean&Safe), kako bi se turisti informisali o primeni zdravstvenih mera i standarda za njihov siguran boravak u ovdašnjim hotelima i restoranima.

Po ugledu na evropske članice HOTREC-a, kako je navedeno u saopštenju, kreiran je pečat "Clean&Safe", sa idejom da se na ovaj način razlikuju hoteli i drugi smeštajni objekti i restorani, koji se pridržavaju minimalnih higijenskih i zdravstveno-bezbednosnih mera propisanih od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i zdravstvenih institucija Srbije, u sprečavanju širenja korona virusa, kao i drugih infekcija.

Uvođenje sertifikata za hotelijere je dobrovoljno i važi šest meseci, a potencijalnim gostima može da bude informisani da je smeštaj u kome borave bezbedna zona.

U HORES-u smatraju da bi uvođenje sertifikata pospešilo putovanja i pomoglo hotelskoj industriji i celokupnoj delatnosti.

Smernice za izradu protokola za hotelijere, koje određuje HORES, doprinele bi, kako je navedeno, kvalitetnom sprovođenju svih aktivnosti u cilju zdravstvene sigurnosti i bezbednosti zaposlenih, gostiju i lokalnoj zajednici.

Precizirano je da smernice zahtevaju izradu internog protokola od strane privrednih subjekata, na osnovu preporuka SZO, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i HORES-a.

Protokolom bi se osigurala potrebna higijena i zdravstvena zaštita gostiju i zaposlenih u hotelima i restoranima, čime bi se izbegli rizici od zaraze i propisala pravila za sigurno obavljanje hotelsko ugostiteljske delatnosti.

Ovim sertifikatom (pečatom) omogućiće se hotelskim i restoranskim preduzećima, da imaju alat koji će ih izdvojiti kao sigurne objekte za obavljanje turističkih aktivnosti.

TOS treba da informiše svoje partnere i promoviše Srbiju u svetu kao bezbednu destinaciju, sa preduzetim merama koje sprečavaju širenje virusa.

Projekat "Clean&Safe" je urađen uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbij.

strana 1 od 351 idi na stranu