Izvor: B92

Kada govorimo o Prijepolju, prvo na šta možemo pomisliti je manastir Mileševa, ali ovaj grad pruža mnogo više. Jedna od najlepših reka Srbije, reka Lim, na polovinitoka prolazi kroz Prijepolje, a mnogobrojne prirodne lepote i spomenike možete naći baš u okolini grada Divca i Valtera, a mi smo izdvojili samo nekoliko njih.

Ibrahim-pašina džamija

Najstarija džamija u Prijepolju izgrađena je 1572. godine.

Njen pokrovitelj Ibrahim-paša bio je sin hercegovačkog subaše i zapovednik turskog odreda koji je čuvao most na Limu i put prema Taslidži (današnjim Pljevljima).

Džamija je rušena više puta, a najveća oštećenja zadobila je tokom tursko-ugarskih ratova u 18. veku, kada je uništena kompletna biblioteka i arhiva ove islamske bogomolje.

Još jedna od uglednijih džamija je i Mahmut-begova džamija.

Nekropola u Hrti

Nekropola iz 14. veka nalazi se u ataru sela Hrta, oko 16 kilometara južno od Prijepolja, i meštani ovog sela brinu o ovom spomeniku kulture.

Ima više od 80 masivnih kamenih spomenika (stećaka), ukrašenih rozetama, ornamentima i različitim srednjovekovnim simbolima.

S obzirom na to da stećcima ne postoje tragovi pisma, arheolozi veruju da se radi o porodičnom groblju.

Uz još dve nekropole u Srbiji, nalazi se na Uneskovoj listi zaštićenih spomenika.

Vidikovac Sokolica

Jedna od najlepših turističkih atrakcija izgrađena je na oko 680 metara nadmorske visine i odatle se može videti celo Prijepolje, kao i ušće Mileševke u Lim.

Plavo-zelena pritoka Drine deli ovaj grad na Šehovića i Hašimbegovića polje, dok se iznad njih unedogled izdižu vrhovi okolnih planina čineći pogled sa Sokolice spektakularnim.

Relativno blizu grada, uz malo fizičkog napora, Sokolica je lako dostupna i bila bi šteta zaobići je prilikom posete ovom kraju.

Sahat-kula

Na uglu ulica Vladimira Perića Valtera i Rifata Burdževića nalazi se simbol Prijepolja.

Veruje se da je kula sagrađena u 16. veku, iako se ne zna mnogo o tačnom datumu i arhitekti.

Brojevi na satu su i arapski i rimski, što je jedinstvena pojava, a uz to ima i časovnike na sve četiri strane.

Manastir Mileševa

Zadužbina sina Stefana Prvovenčanog, kralja Vladislava, postala je poznata, između ostalog, jer su tu prenete mošti Svetog Save 1237. godine.

Mileševa je takođe poznata po fresci Belog anđela, jednom od najznačajnijih umetničkih radova u srpskoj istoriji.

Kao i kod Mona Lize, gde god da stanete pred fresku, imaćete utisak da vas Arhangel Gavrilo gleda pravo u oči.

Moguće je i prespavati u konacima manastira, a Mileševa je otvorena za posetioce svakog dana u toku godine, uz poštovanje kućnog reda manastira kao svetog mesta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.