Izvor: B92

Zlatiborski okrug sinonim je za turizam u Srbiji, a na njegovom obodu nezaobilazna je Požega. Ovaj poznat poljoprivredni kraj poslednjih godina razvija seoski turizam, pa će ovih dana još nekoliko domaćinstava biti kategorisano.

Domaćini su u požeškim selima, pre svega, poljoprivrednici. Oni koji se odvaže i na turizam, svojim gostima nude da uživaju na njihovom imanju. To su rešili i Cicovići iz Ppratišta.

"Napravili smo jednu kućicu, pre svega za svoje potrebe. Onda smo onda rešili da tu kućicu kategorizujemo. Ako b krenulo, ne bi bio nikakav problem da napravimo još jednu, da napravimo bazen i tako dalje", rekao je za Jutro Prve TV Milan Cicović.

Smiljanići, sa druge strane, u Godoviku žive deceniju. Goste žele da prime i da se oni osećaju kao svoji na svome. Oko cene, kažu, uvek može da postoji dogovor, ništa nije fiksirano,

"Najveći je luksuz priroda. Ljudi ovde mogu da šetaju i da se nikada ne vrate istim putem" rekao je Milorad Smiljanić.

Cilj ovog kraja je da se afirmiše kao prepoznatljiva destinacija za seoski turizam u Srbiji.

"Ne mora uvek da bude destinacija za odmor veliki grad i poznato letovalište. Svima su potrebni zdrava hrana i ljubazni domaćini, a mi smo zaista bogati u tome. Želimo da i narednih godinama toliko unapredimo seoski turizam da budemo prema tome prepoznatljivi u zapadnoj Srbiji", rekla je Nataša Bradonjić iz Turističke organizacije Požege.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.