Izvor: RINA

I dok je koronavirus zatvorio brojne velike hotele i poznate turističke centre, šansu su sada dobili delatnici koji su se odlučili za seoski turizam. Olivera Radičević u dragačevskom selu Gornja Kravarica za vreme vanrednog stanja nije primala goste, ali se sada za letnju sezonu već traži mesto više.

"Deset godina se bavimo seoskim turizmom i nikad potražnja nije bila veća nego sada. Ubrzano vršimo sve pripreme, čišćenje i dezinfekciju, kako bi svi koji se odluče za odmor na selu, mogli biti bezbrižni i vreme provoditi u odsustvu straha od koronavirusa", kaže za Rinu Olivera.

U ovom etno-kompleksu prethodnih godina najredovniji su bili gosti iz inostranstva. Dobar glas daleko se čuje, pa ni opasni virus neće sprečiti turiste iz dalekih zemalja da posete Dragačevo.

Foto: RINA

"Već imamo dogovorene grupe gostiju iz Rusije, ali videćemo kako će se to odvijati s obzirom na epidemiju. Nadamo se da će ovu sezonu živom održati domaći gosti, jer zbog cele situacje manje će se putovati u inostranstvo. Ovde postoje apartmani i može se napraviti i socijalna i fizička distanca ukoliko gost to želi, sve je odvojeno, imamo dve-tri celine, ogromno je prostranstvo", kaže ova domaćica.

Čist planinski vazduh, netaknuta priroda i zdrava domaća hrana ono je što odlikuje srpski seoski turizam. Olivera u šali kaže da se u mestu Gornje Kravarice svi restartuju za maksimalno dva dana.

Foto: RINA

"Svi gosti ovde mogu da se oprobaju i u obavljanju seoskih poslova ili spremanju hrane. Uvek ima posla, beru se maline, zaliva cveće, pravimo naš domaći sir i kajmak, suhomesnate proizvode. U dogovoru sa gostima, a vrlo često i zajedno spremamo sve obroke, od domaćih proizvoda. Supa koju spremamo za ručak je od pileta, koje je tog jutra šetalo po travi u dvorištu", rekla je Olivera.

Etno-kompleks u Gornjoj Kravarici nalazi se na desetak kilometara od centra Guče, ušuškan je između dragačevskih brda, a povoljna klima i vetrovi od ovog mesta stvaraju specifičnu vazdušnu banju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.