Izvor: B92

Ukoliko se odlučite na to da ove godine putujete po Srbiji, nikako ne bi trebalo da propustite da obiđete opštinu Kladovo.

"Turisti koji dolaze mogu se upoznati i sa istorijskim delom ovog kraja, a takođe i sa hidroenergetskim potencijalima Đerdapa 1. Kompletna poseta HE Đerdap 1 odvija se podnošenjem prijave u Turističkoj organizaciji opštine Kladovo", rekao je Dragan Maksimović, direktor za proizvodnju električne energije HE "Đerdap".

Osim hidroelektrane, u ovoj opštini ima još mnogo toga da se vidi.

"Ja zaista verujem da većina ljudi u Srbiji zna da su Trajanova tabla, ostaci Trajanovog mosta, tvrđava Dijana i tvrđava Fetislam kulturno-istorijski spomenici koji se nalaze na teritoriji opštine Kladovo", kaže za 150 minuta Prve TV Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Trajanova tabla nalazi se oko desetak kilometara uzvodno od Tekije, na samom izlazu i ulazu u kanjone donje klisure, gde je Dunav najuži i najdublji u svome toku. Osim toga, ono što ostavlja bez daha sve posetioce, jesu i Vidikovac ploče. Ako želite da posetite ovo zaštićeno područje, morate prvo da se najavite.

"Uglavnom se pešaka dolazi ovde. Ne sme niko da dođe bez najave i vodiča, i naplaćuje se ulaz. Ovde ima puno divokoza, ima puno divljih svinja, šakala, lisica, divljih mačaka... životinjski svet je baš svestran", objasnio je Aleksandar Stojanov, čuvar zaštićenog područja.

Pogledajte još lepota ovog kraja u video snimku:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.