Foto: Gettyimages/ George Frey / Stringer
Foto: Gettyimages/ George Frey / Stringer

Polja narcisa i divlji konji: Da, ova planina se nalazi u Srbiji

Podeli

Stolovi su planina u Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure. Bez obzira što je okružuju brojne rek, na ovoj planini nema baš puno pošumljenih delova, osim pojedinih delova prekrivenih hrastovom i bukovom šumom. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u Srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar.

Poslednjih godina, kako se ekološka svest razvija, radi se na organizovanom pošumljavanju.

Ono što je najveća atrakcija i što najviše privlači ljubitelje prirode jesu krda divljih konja koja slobodno šetaju planinom. Gotovo je nemoguće da odete, a da ne sretnete bar jednu od ovih divnih životinja.

Već više od 30 godina ovde živi krdo divljih konja. Prvo su ih pitome dovodili vlasnici koji su živeli u podnožju planine, kako bi tokom leta imali manje posla oko njih.

Oni su se slobodno kretali i imali dovoljno hrane. Kako je vreme prolazilo, konje su ostavljali na duži period. Životinje su se polako osamostalile i postale poludivlje. Čovek im više nije bio potreban da bi preživele. Iz godine u godinu, njihov broj se povećava.

Kada nestane sneg sa obronaka, ona ponovo zabele ali od nebrojenih divljih narcisa. Ovaj cvet je takođe jedan od simbola Stolova. Cvetaju krajem maja kada je i najleše vreme za posetu ove planine.

Na Stolovima ima izvora i vode, ali se ipak smatra suvom planinom jer tokom sušnih leta uglavnom i vodeni tokovi nestanu.

strana 1 od 448 idi na stranu