Foto: RINA
Foto: RINA

Veličanstveni meandri i jedinstven rezervat prirode: Uvac među top-šest destinacija u Srbiji

Podeli

Nije bilo lako odabrati ovih šest destinacija – na koju god stranu Srbije da pogledate, postoji mnogo lepih mesta. Po oceni Turističke organizacije Srbije, Specijalni rezervat prirode Uvac ušao je u top-šest destinacija za one koji vole aktivan odmor, ali i za one koji žele nešto mirniji, porodični ambijent.

Između planina Zlatar i Zlatibor i gradova Nova Varoš i Sjenica svoj put je usekla reka Uvac i ovaj prostor obeležila svojim nadaleko poznatim meandrima.

Na obroncima klisure nalaze se i ulazi u veći broj pećina, a među njima dominira Ušački pećinski sistem u koji spadaju Ušačka, Ledena, Bezdana, Tubića i Baždarska pećina.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ljubitelji ptica u rezervatu mogu naići na 130 vrsta ptica, a najpoznatiji je beloglavi sup – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Nedaleko od Uvca su Zlatar i Zlatibor, gde možete uživati u svežem planinskom vazduhu u svako doba godine, ali i okusiti čuvenu komplet lepinju. Nakon predaha, možete nastaviti pohod obilaskom još nekih pećina, a mi izdvajamo veličanstvenu Stopića pećinu i Potpećku pećinu, naveli su u Turističkoj organizaciji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 822 idi na stranu