Izvor: B92

Srpsku istoriju su potresala burna dešavanja, a vetrovi vremena premeštali su prestonicu sa jednog na drugo mesto. U nastavku pročitajte koji su gradovi bili prestonica srpske države, od Destinika, čiji se tragovi jedva naziru, pa sve do Smedereva, koje i dalje ponosno čuva obrise nekadašnjeg glavnog grada.

Destinik - najstarija poznata prestonica Srbije, nalazi se u Raškoj, na severnoj padini brda Klik, između Prijepolja i Sjenice. Kao srpska prestonica se pominje prvi put u spisu "O upravljanju Carstvom" vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita. Smatra se da je ovaj grad postojao barem dva veka pre Nemanjića, a zatim je uništen i napušten u 10. veku, u vreme bugarske ekspanzije.

U naredna dva veka prestonica je premeštena na jadransku obalu. Glavni grad je prvobitno bio Kotor, posle toga Ston na Pelješcu, da bi se na kraju preselio u Skadar.

Ras - bio je prestonica srpske oblasti koja je po njoj nazvana Raška. Krajem XII i tokom XIII veka Ras postaje politički i kulturni centar srpske države i prestonica prvih vladara iz dinastije Nemanjića. Položaj Rasa nije u potpunosti utvrđen, ali se smatra da je u pitanju lokalitet Gradina, koji je spaljen 1242, a nalazio se u blizini današnjeg Novog Pazara.

Niš - Veliki župan Stefan Nemanja je u periodu1183.-1191. vladao iz Niša. Za vreme Trećeg krstaškog pohoda tu se sreo sa nemačkim carom Fridrihom I Barbarosom.

Od vremena Stefana Nemanje i početka širenja Raške, mahom ka jugoistoku, Ras gubi svoj dotadašnji značaj. Država Nemanjića u to doba nema stalnu prestonicu, već se njeno sedište nalazi tamo gde i trenutni kralj, obično u nekom od dvoraca kao što su Pauni, Nerodimlja, Svrčin, Štimlje, Prizren i Skoplje.

Beograd - je bio prestonica države kralja Dragutina. Dragutinovo kraljevstvo je nazivano sremskom kraljevinom, dok je Kraljevina Srbija termin koji se vezuje za njegovog brata Milutina, koji je za svoju prestonicu izabrao Skoplje.

Skoplje - Postalo je prestonica za vreme kralja Milutina, a tokom vladavine Stefana Dušana igra veoma bitnu ulogu kao prestonica Srpskog carstva u kojoj je sam Dušan ovenčan za cara Srba i Grka 1346. godine i proglasio svoj zakonik 1349. godine.

Prizren - je bio jedna od prestonica Srpskog carstva u kojoj je postojao carski dvorac. Putnici iz tog doba ga nazivaju carskim gradom i carskom prestonisom, dok se u narodnoj epskoj poeziji pominje kao srpski Carigrad.

Embed from Getty Images

Ser - nalazi se u današnjoj Grčkoj, na 70 kilometara od Soluna. To je grad u kome se nalazio carski dvorac i mesto gde je Dušan dopunio svoj Zakonik 1354.

Prilep - je bio prestonica kraljeva Srbije iz porodice Mrnjavčevića, prvo Vukašina, a potom i njegovog sina Marka, a po dolasku Hrebeljanovića na vlast, prestonica se seli u Kruševac.

Kruševac - bio prestonica kneževine Srbije tokom vladavine kneževa iz porodice Hrebeljanovića, prvo Lazara, a potom i njegovog sina Stefana. Prvi put se pominje u jednoj Lazarevoj povelji iz 1387. godine, koja je izdata "u slavnome gradu gospodstva mi Kruševcu".

Beograd - Lazarev sin Stefan primoran je da prestonicu preseli u Beograd, koji je obnavljao prethodne tri godine. Pod despotom Stefanom Lazarevićem Beograd je teritorijalno, ekonomski i kulturno naglo rastao, paralelno povećavajući i broj stanovnika.

Smederevo - poslednja srednjovekovna prestonica i prestonica despotovine Srbije pod Brankovićima. Podigao ga je despot Đurađ. Nakon smrti Stefana Lazarevića, despot Đurađ Branković nije mogao da ostane u Beogradu, koji su preuzeli Mađari, pa je sagradio novu prestonicu u Smederevu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.