Izvor: B92

Jugoistok Srbije ima mnogo toga da ponudi, a jezera su čista lepota. Vlasinsko jezero je pravi neotkriveni dragulj na kom se nalaze plutajuća ostrvca. Odlično je mesto za miran odmor daleko od gradske gužve.

Vlasinsko jezero spada u grupu akumulacionih jezera. Površine je 15 kilometara kvadratnih, a duboko je 35 metara. Teritorijalno pripada opštini Surdulica, a stvoreno je sredinom prošlog veka.

View this post on Instagram

🤭🥰

A post shared by Vlasina Lake Official (@vlasinsko_jezero1) on

Ostrva koja plutaju na ovom jezeru su prava atrakcija za turiste, sada plutaju dva. Nastala su tako što su se prilikom akumulacije vode podigla sa zemlje, zajedno sa vodom i nastavila samostalni život. Ova ostrva su jedinstvena u svetu, i svakako jedan od razloga zašto je ovo jezero proglašeno zaštićenim rezervatom prirode.

Kreću se pri podizanju vodostaja jezera i jakih vetrova. Ono što je posebno zanimljivo jeste to što je najveće ostrvo ukrašeno mnoštvom vrba i breza i tako predstavlja malu pokretnu oazu.

U jezero se uliva čak šest reka: Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka, sa svojim pritokama. Kako je voda prozirna i bistra, možete videti i bujni podvodni svet koji obiluje raznim vrstama ribe.

Posetioci dolaze prvenstveno zbog prelepe prirode koja okružuje jezero, a s obzirom na to da se jezero nalazi na visini od 1.200 metara iznad nivoa mora, ovde se može disati punim plućima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.