Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

Najposećeniji lokalitet u Srbiji: Od februara dodatno uređenje

Podeli

Stopića pećina kod Čajetine je u 2019. godini ostvarila rekordnu posetu i time postala najposećeniji lokalitet u Srbiji. Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, od februara će ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7,5 metara.

U Stopića pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. To će biti najatraktivniji, ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine jer će se tu nalaziti kade i do sedam i po metara dubine.

Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini. Novi deo će biti dužine oko 80 metara i raspolagaće bogatim pećinskim ukrasima pa će pećina biti još izazovnija za obilazak.

Foto: RINA
Foto: RINA

Do sada je uradila dosta toga trudeći se da ovu prirodnu atrakciju učini dostupnom posetiocima: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do tzv. Izvora života, kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu.

Tokom zimskih dana prilazni put je očišćen i prohodan.

Za pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i razne prosvetne i naučno-istraživačke ustanove kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici vrši istraživanja u njoj.

Za radove u pećini su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Čajetina izdvojile oko 3,5 miliona dinara. Inače, opština je kupila u protekloj godini još 1 hektar zemlje u ovom zaštićenom području kako bi mogle da se neometano obave sve planirane aktivnosti.

Foto: RINA
Foto: RINA

strana 1 od 446 idi na stranu