Izvor: B92

Na koji deo sveta pomislite kada čujete reč "prašuma"? Južnu Ameriku, Afriku, Aziju? A da li biste ikada pomislili na Srbiju? Svakako da se naše prašume razlikuju, jer su mnogo manje, i umesto velikih reka koje kroz njih prolaze, naše vekovne šume imaju vodopade koje prave brzi i bisti potoci, ali su svejedno- prašume.

Vinatovača je prašuma koja je pod zaštitom prvog stepena nalazi se u istočnoj Srbiji. Kako se do nje veoma teško dolazi, dugo se za ovu prašumu nije ni znalo.

Nalazi se iznad Despotovca, u Kučajskim planinama, a prostire se na 37 hektara. U ovoj šumi, tako bi barem trebalo da bude, više od 350 godina drveće se ne seče, a ukoliko i vene to je iz prirodnih razloga.

Vinatovača rast između 650 i 800 metara nadmorske visine, a najviše stablo u ovoj šumi dostiže visinu od oko 45 metara. Ljubitelji prirode, osim prašume na Beljanici, u ovom kraju obilaze i Lazarev kanjon sa pećinom, Krupajsko vrelo i Resavsku pećinu.

U blizini Majdanpeka nalazi se i prašuma Felješana. Ovo je jedan od najstarijih rezervata prirode u Srbiji jer je tu očuvana šuma mezijske bukve stara više od tri veka.

Osim onih koji žele da uživaju u u prirodi kakva je bila i vekovima unazad, u blizini je Nacionalni park Đerdap sa svim svojim lepotama i ponudom kulturno-istorijskih znamenja.

Na planini Boranji iznad Krupnja, takođe se nalazi bukova prašuma, koja je pod najstrožom zaštitom države. Čak i kada neko stabla padne, zbog starosti ili oluje, ono ostaje tako, jer već vekovima Danilova kosa tako opstaje.

Od 1956. godine zabranjena je seča ove šume, i osim istraživačko-naučnih delatnosti, nikakve izmene ne smeju da se vrše u ovoj prašumi od 6,73 hektara.

Upravo to što su netaknute, ove šume su uspevale da prežive kroz vekove. Osim prašume, u ovaj deo zapadne Srbije mogu da vas privuku Rožanj, izletište Zmajevac, Crkva Sv. Uspenija Presvete Bogorodice iz XVI veka u Dobrom Potoku...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.