Foto: RINA
Foto: RINA

I Srbija ima Holivud: Ivo Car za 12 godina od brda napravio čudo!

Podeli

Srbija ima svoj Holivud i to u srcu Šumadije - na planini Rudnik, u selu Mutanj. Međutim ovaj naš domaći nikao je, a kako drugačije, nego na kredit i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka.

Кao veliki filmofil, Ivan Jakovljević nije bio lenj, pa je želeo da selu u kom je odrastao i ostao da živi sa porodicom pokloni nešto nesvakidašnje. Brdo iznad njegove kuće, sa kog puca neverovatan pogled na pola Šumadije učinilo mu se idealnim mestom na kojem je osvanulo osam dobro poznatih slova, koja smo do tad gledali samo u američkim filmovima.

"Izbacio sam jedno slovo "L", da ne bude da sam napravio čist plagijat, a u desnom uglu može se videti kako piše da je to 'srpski Holivud'. Кredit sam otplaćivao dve godine i nije mi žao, jer za 12 godina koliko ovaj natpis postoji na Rudnik je došlo višetsruko više turista, napravili smo pravi bum", priča Ivan za RINU.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ukoliko Ibarskom magistralom krenete ka Gornjem Milanovcu, nećete moći da ne primetite ovaj fenomenalan natpis, a tako je bilo i sa poznatim srpskim rediteljem Miroslavom Batom Petrovićem, koji je ugledavši gde se nalazi "srpski Holivud", poželeo upravo na tom mestu da napravi filsmki festival.

"Od 2011. godine, ovde se organizuje nacionalni, ali od ovog leta i međunarodni filmski festival koji je naišao na odličan odziv. Imali smo više od 400 prijava iz celog sveta, a odbarali smo najboljih 30. Gledaoci sede na livadi, uživaju u filmovima i u nestvarnoj atmosferi koja može da se dogodi samo na ovom mestu", priča Ivan.

Ovog čoveka su sa razlogom prozvali i Ivo Car, jer je on ovde napravio i najveću ljuljašku u Srbiji, visoku pet, a široku četiri metra, ali kao omaž srpksoj glumačkoj legendi nikao je i Čkaljin vajat.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Sgradili smo tradicionlane šumadijske kućice, Čkaljin vajat i filmsku kolibu sa kojom se inostrani gosti oduševljaju, jer tako nešto nisu imali priliku da vide u svojim zemljama", izjavio je Ivo car.

Ali, ovde na obroncima Rudnika postoji i - krčma u planini.

"Ona ne postoji samo u onoj poznatoj pesmi, već je i ovde u srpskom Holivudu", kaže ovaj kretativni majstor.

Foto: RINA
Foto: RINA

Slova je Ivan pravio od metala, a za skoro deceniju ipo ona su se poprilično pohabala, pa je vreme za rekonstrukciju kako bi srpski Holivud zasijao novim, zvezdanim sjajem.

"U planu je da to relazujemo sledeće godine, da napravimo slova od aliminijumskog lima, koja bi mogla da traju narednih godina", izjavio je Ivan i dodao da preko društvenih mreža intenzivno traži investitore koji bi ovde napravili manji hotel.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Siguran sam da bi se ovde posao dobro razvijao, jer dosta je posetilaca, ali ovde nemaju gde da popiju kafu ili sok, ili da prenoće. Zato je potrebno da ovu lokaciju neko od investitora prepozna, jer zaista ima šta da ponudi", naglasio je on.

A dok ne stigne investitor, Ivan se pobrinuo i za poslužnje posetilaca. U pletenoj korpi doneo je domaći sok od jabuka, kolače sa borovnicama koje je pravila njegova supruga i domaću ljutu.

I zato nema sumnje da je Ivo zaista pravi "car", čiji entuzijazam i ljubav prema rodnom selu i filmu, pravazilazi sve granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 608 idi na stranu