Izvor: B92

Na obroncima planine Rudnik nalazi se selo Trudelj, oaza mira za turiste koji dolaze sa svih strana.

Za Radmilu Vojinović iz Beograda razlozi za predah, mir i odmor na selu su sasvim jednostavni.

"Odlučila sam se za selo zato što mi je potreban mi, tišina i dobar vazduh. Jednostavno odmor. Došla sam sa unukom i mogu da kažem samo da nam je ovde predivno", rekla je Radmila.

Foto:Rina

Meštani Milica i Milutin odlučili su se za seoski turizam pre 15 godina i vrata svog domaćinstva, koja su gradile generacije, otvorili su gostima.

"Ljudi hoće, prvo i osnovno, da se osećaju prijatno, da imaju utisak da im je sve dostupno kad dođu", rekla je Milica.

Da bi se uspešno bavili seoskim turizmom, Matići su svoje domaćinstvo prilagodili potrebama gostiju. Pored zdrave domaće hrane, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, razmišlja se i o aktivnom odmoru.

"Šetnja u prirodi, pecanje na ribnjaku je nešto od naše ponude. Mislim da seoski turizam ima perspektivu, ne samo u Trudelju, već i u celoj Srbiji. Ova godina je bila odlična, gosti nam pristižu sa svih strana, a najviše nas pristiže iz Beograda", naveo je Milutin.

Foto:Rina

Na području Gornjeg Milanovca 45 porodica se opredelilo za seoski turizam, koji nije samo dodatak budžetu već, kako kažu domaćini, zanimanje od kog može da se živi. U kućama ovih porodica gosti su privilegovani članovi domaćinstva, kako domaćini sa ponosom kažu.

"U našim seoskim domaćinstvima je vrlo moguće videti spoj tradicije i savremenih trendova. Nešto što je očuvano kao tradicionalna kuća, kao gostoprimstvo, gastronomske i kulinarske sposobnosti naših domaćina, do savremenih zahteva naših gostiju koji su spremni da se u seosko-turističkom domaćinstvu okupaju u bazenu i da budu prisutni u adrenalinskom parku", naveo je direktor TO Gornji Milanovac Desimir Ćalasan.

Ako želite bar na trenutak da pobegnete od gradske vreve, seoski mir pružiće vam više nego potreban odmor, a osećaj da ste kao kod sopstvene kuće, retko gde možete da dobijete.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.