Izvor: B92

Ukoliko ste ljubitelj planine i ne planirate ove godine da odmor provedete na plaži, šume na obroncima srpskih planina, mogu da vas "sakriju" od Sunca. Mi smo za vas izabrali pet planina koje možete da obiđete, odmorite se i uživate, a da se ne "sudarate" sa mnogobrojnim gostima.

Na oko dva sata od Beograda nalazi se Povlen. Kako je u nizu Valjevskih planina možete da napravite i višednevno putovanje da biste sve obišli sa uživanjem.

Povlen ima tri važna vrha, a najviši se nalazi na 1.347 metara nadmorske visine. Obilazak planine možete da počnete kod planinarskog doma, gde se možete da se odmorite, jedete, parkirate automobil...

Jedna od lepota koje treba da posetite jesu Taorska vrela koja se nalaže u podnožju planine. U blizini se nalazi reka Trešnjeca u čijem kanjonu se nastanio beloglavi sup.

Pored kanjona Uvca ovo je jedino mesto u Srbiji gde se ova zaštićena vrsta može da se pronađe, što svedoči o posebnosti ovog predela. Osim prirode, i simpatičnih seoca, možete da obiđete manastire Lelić i Ćelije.

Planinu Rtanj drugačije nazivaju "Mistična planina". Postoje mnoge neobjašnjive činjenice u vezi sa njenim oblikom, položajem i dešavanjima. Rtanj se vidi sa Avalskog tornja, sa svih vrhova Šumadije, ali i sa Kopaonika kada nije oblačno i maglovito.

Oblik je gotova savršena piramida što pokreće sporove o samom nastanku planine. Na Rtnju rastu mnoge retke i lekovite biljke, izviru podzemne vode, ima pećina i skrivenih jama što svakoga dana privlači sve više ljubitelja prirode.

Ne propustite da se popnete na Šiljak, vrh ove misteriozne planine, i uživate u pogledu i jedinstvenom osećaju. Tu se nalazi ruševina kapele Svetog Đorđa, koji je sagradila vlasnica rudnika.

Ali kako mnogi veruju da se negde na ovoj planini nalazi blago, ovu crkvu su rušili nekoliko puta. Rtanj je poznatiji u svetu nego kod nas zbog verovanja da je povezan sa vanzemaljcima.

Jedno od omiljenijih vikend putovanja svih zaljubljenika u prirodu su Homoljske planine. Stanište vukova, divljih svinja, jelena i muflona.

Mnogobrojne staze kojima prolaze posetioci su bezbedne i udaljene od ovih životinja i zbog toga treba poneti dvogled na planinu, da bi doživljaj bio potpun. Homolje su poznate po pećinama i pećinskom nakitu.

Ceremošnja i Ravništarka su dve najpoznatije, nakon kojih se obilazi i vrh Štubej koji se nalazi na 940 metara nadmorske visine. Na ovom vrhu, koji je za 12 metara niži od najviše tačke Homoljskih planina, nalazi se vidikovac sa kojeg se prostire neverovatan pogled prema Rumuniji.

Osim pešačke ture, možete da posetite manastir Manasiju, Banju Ždrelo ili veličanstveno Krupajsko vrelo. Ukoliko vas više zanimaju legende, možete od meštana da čujete priče o čuvenoj vlaškoj magiji.

Planina Rudnik nalazi se na oko sat vremena od Beograda, a zaista je pravi izbor ukoliko želite odmor u prirodi. Cvijićev vrh se nalazi 1.132 metra nadmorske visine, a naziv je dobio po čuvenom naučniku.

Planina je dobila ovaj naziv jer obiluje rudom gvožđa, srebra i olova. Zbog toga su se kroz istoriju mnogi borili da bude pod njihovom komandom čemu svedoče ostaci Jerininog grada koji je srušen i opustošen od strane Turaka.

Ono što je posetiocima posebno zanimljivo na ovoj plani jeste Ostrovica. Veruje se da je ovo ostatak vulkanske kupe i mnogima je izazov da se popnu na sam vrh.

Uspon je zahtevniji nego što se čini, ali je pogled koji se odatle pruža vredan svakog napora.

Najviši vrh Suve planine je Trem i nalazi se na 1.810 metara nadmorske visine. Za ovu planinu kažu da je dragulj jugoistočne Srbije.

Nalazi se u blizini Niša i predstavlja predeo gotovo netaknute prirode. Jedna od posebnosti Suve planine jeste idealna klima koja čini da lavanda koja se gaji ovde bude neobično kvalitetnija od drugih iz regiona.

Pored lavande, dok udete šetali možete videti livade na kojima raste raznovrsno aromatično i lekovito bilje. U podnožju planine možete naći rimske ostatke iz četvrtog veka pod nazivom Remezijana.

Jedna od stvari koja posetioce najviše očara jesu krda konja koja trče livadama pokraj staza. Kada dođete na Suvu planini, potražite "Bojanine vode", omiljeno izletište mnogih Nišlija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.