Izvor: Tanjug

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, ovih dana je nezaobilazna destinacija turista u ovom gradu, a figure predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog tenisera Novaka Đokovića, privlače najviše pažnje, rekli su danas Tanjugu zaposleni u Muzeju.

Figura provog reketa sveta postavljena 2012.godine, a odmah po postavljanju posete muzeju su se uvećale za 30 odsto dok je Putinova, postavljena 2016. godine, podigla nivo poseta za 50 odsto, zabeležili su u Muzeju.

Mladi i sportisti najviše se zadržavaju kod figure Đokovića, a malo stariji i stranci kod Putina i po pravili svi se uz ove figure slikaju, posebno kod Putinove. Muzej je i sada, kada su đaci na odmoru i nema đačkih ekskurzija, pun turista, individualnih i organizovanih grupa, koji dolaze u Akva park, a pažnju im privlače i nova voštana figura predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita i skoro postavljene figure bivšeg i sadašnjeg predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera i Abdala Fataha El Sisija.

Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma, najavio je uskoro i figure predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Uz ove figure u Muzeju su i figure: kralja Petra I, Svetog Save, kneza Lazara, cara Dušana, Petra Petrovića Njegoša, Karađorđa, Slobodana Miloševića, Zorana Đinđica, Vojislava Koštunice, Nikole Tesle, Ive Andrića, Desanke Maksimović, Pavla Vujisića, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Filipa Višnjica, hajduk Veljka, Stevana Sinđelića, Vuka Bojovića, Jefimije, Vlade Divca...

Posetioci moguda vide i oliografije, replike oružja i stare knjige, vojne zastave, makete manastira, kočije kralja Milana... Muzej je otvoren 29.aprila 2008. godine, a godišnje ga poseti komercijalno oko 50.000 turista, najviše đaka u okviru školskih ekskurzija.

Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.